Μετά το ευρώ, χάσαμε ανταγωνιστικότητα 20-25% - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μετά το ευρώ, χάσαμε ανταγωνιστικότητα 20-25%

Πρωτοβουλίες προκειμένου η παρούσα κρίση να μετατραπεί σε καταλύτη που θα αναμορφώσει την οικονομία βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ, ζήτησε...ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.
Οπως αναφέρει ο ίδιος προλογίζοντας μελέτη για τα προβλήματα του Ισοζυγίου Πληρωμών που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας και προϊόντων προκειμένου η οικονομία να τεθεί σε μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική. Πολλές από τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της οικονομίας περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Οπως αναφέρει ο κ. Προβόπουλος, η σωρευτική, από την ένταξη στο ευρώ μέχρι σήμερα, απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αγγίζει το 20-25%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται στη δραματική διεύρυνση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το οποίο άγγιξε το 14% του ΑΕΠ το 2008. Η κατάσταση αυτή, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι διατηρήσιμη και για τον λόγο αυτό απαιτείται η υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες θα δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης). Οπως σημειώνει, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να ενισχύει τα κίνητρα και τις ευκαιρίες συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Στην αγορά προϊόντων προτείνονται μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη ίδρυση επιχειρήσεων καθώς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share