Ναι στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μας αλλά μόνο με την ΕΚΤ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ναι στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μας αλλά μόνο με την ΕΚΤ

Καλά τα εύσημα της τρόικας και τα εύγε της Μέρκελ και των άλλων ευρωπαίων, αλλά οι ξένες τράπεζες δεν μας δανείζουν. Δεν δανείζουν ούτε το ελληνικό δημόσιο, ούτε τις επιχειρήσεις μας ούτε το τραπεζικό μας σύστημα διότι φοβούνται οτι ο κίνδυνος πτώχευσης μας δεν έχει εξαλειφθεί.

Και ορθώς το φοβούνται διότι με τους όρους του μνημονίου προκαλείται καραμπινάτη ύφεση που στερεί το δημόσιο απο...έσοδα και φέρνει στα όρια της πτώχευσης την οικονομία μας. Για να απομακρυνθεί οριστικά η περίπτωση της πτώχευσης πρέπει η ΕΚΤ να εγγυηθεί οτι δεν θα πτωχεύσουμε. Ήδη αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν και χρηματοδοτεί τις τράπεζες μας για να αποφύγουν εκείνες πρώτες την πτώχευση. Αφού λοιπόν το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει καλό θα είναι να το ξεκαθαρίσει και στις διεθνείς αγορές ώστε να ησυχάσουν και να αρχίσουν να μας χρηματοδοτούν.

Χωρίς λοιπόν να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου όσον αφορά στις δικές μας υποχρεώσεις καλό θα είναι να ζητήσουμε απο την τρόικα – σε συμφωνία ασφαλώς με τους ξένους ηγέτες – μια διαβεβαίωση οτι θα πάρουμε παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων μας. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των διεθνών τραπεζών και των επενδυτών που έχουν στα χέρια τους τα ομόλογα μας, αλλά πρέπει να το κάνει μόνη της η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ αγοράζει και θα συνεχίσει να αγοράζει κοψοχρονιά τα ελληνικά ομόλογα. Έχει την άνεση να το κάνει διότι είναι η εκδότρια τράπεζα του Ευρω συνεπώς δεν έχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας, ούτε φυσικά επιβίωσης. Αντίθετα, θα βγάλει και κέρδος διότι τα ομόλογα μας τα αγοράζει φθηνά. Αυτό όμως δεν αρκεί. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πτώχευσης η ΕΚΤ πρέπει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ή όλο το χρέος μας και στη συνέχεια να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση μια αναδιάρθρωση χρονική. Θα πρέπει δηλαδή να πεί οτι τα ομόλογα που λήγουν σε τρία ή πέντε χρόνια θα τα αναχρηματοδοτήσει για άλλα δέκα χρόνια.
Αντί να το κάνουμε αυτό με την παγκόσμια τραπεζική κοινότητα με δική μας πρωτοβουλία (αυτό μεταφράζεται ώς αναδιάρθρωση ή ώς πτώχευση αν συνοδεύεται απο μείωση της αξίας του χρέους) να το κάνουμε μόνο με την ΕΚΤ που έχει τη δυνατότητα αλλά και το όφελος απο το να αποφύγει την ελληνική πτώχευση. Γιατί η ΕΚΤ έχει όφελος αν δεν πτωχεύσουμε; Διότι αν τελικά πτωχεύσουμε το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα θα υποστεί μεγάλες ζημιές, αλλά κυρίως το ευρώ θα πληγεί και θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ευρωπαική ένωση ώς οικονομική και πολιτική οντότητα.

Αφού λοιπόν είμαστε εταίροι ώς ευρωπαίοι και αφού έχουμε αποδείξει οτι ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του μνημονίου και παίρνουμε και συγχαρητήρια, ας πιέσουμε και την ΕΚΤ να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για να μην δαιλυθούμε απο την ύφεση. Συμφέρει και την ΕΚΤ και την Ευρώπη να εγγυηθεί με κάποιο τρόπο οτι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει ώστε να ανοιχτούν ξανά οι δρόμοι της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομία ςμας γενικότερα.
Μόνο έτσι θα τελειώσει σύντομα και σχετικά αναίμακτα η κρίση αυτή η οποία δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά και ευρωπαική.
Γ.Νικολόπουλος














reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share