Ενδεχομένως παράταση στην Προανακριτική για Βατοπέδι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ενδεχομένως παράταση στην Προανακριτική για Βατοπέδι

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου, καθώς αύριο ολοκληρώνεται ο...κύκλος των μαρτύρων με τις καταθέσεις των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού και Ευάγγελου Μπασιάκου. Πάντως, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση 15 - 20 ημερών για την κατάθεση του πορίσματος.

«Στις 4 Οκτωβρίου τελειώνουν οι εργασίες, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι καινούργιες εκτιμήσεις που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ.Τσιρώνης ανέφερε ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι σε επαφή με οκτώ εταιρίες εκτιμήσεων οι οποίες θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών.
«Η ζημιά είναι δεδομένη,ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο»,πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
«Οι εκπτώσεις ΠΑΣΟΚ για την υποτιθέμενη ζημιά του ελληνικού δημοσίου συνεχίζονται. Ξεκίνησαν από 10 δισ. ευρώ έπεσαν στο 1 δισ. ευρώ, κατέβηκαν στα 400 εκατ. ευρώ και από χτες ήμαστε στα 110 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα πόσο;», απαντούσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, κατέθεσαν ο νυν υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανόπολη που μπήκε στις ανταλλαγές και ήταν ο λόγος που παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Βουλγαράκη, αφού σημείωσε ότι ο χώρος αυτός είναι τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας, τόνισε ότι θα ακολουθούσε την πάγια διαδικασία, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κρίνει ως απαραίτητες τόσο τις γνώμες των συναρμόδιων υπηρεσιών, όσο και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση ή δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο της ανταλλαγής ούτε και υποχρεούνταν να δώσει έγκριση από πριν.
Σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share