Οι δύο προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δύο προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός είπε στη Θεσσαλονίκη τα αναμενόμενα, αλλά ταυτόχρονα έκανε δύο προσπάθειες που ίσως έχουν κάποιο ενδιαφέρον..

Δεν είναι συναρπαστικός ομιλητής ο Γ. Παπανδρέου και δεν αναμενόταν να αποκτήσει το χάρισμα στη Θεσσαλονίκη. Χρειάζεται κανείς μεγάλη υπομονή για να τον παρακολουθήσει από την αρχή ως το τέλος, είτε όταν κάνει ομιλίες, είτε όταν δίνει συνεντεύξεις τύπου.
Ιδιαίτερα αυτές τις ετήσιες της ΔΕΘ, που καταντούν βαρετές σαν τις...αμαρτίες, ακόμη και όταν οι πρωθυπουργοί είναι προικισμένοι και χαρισματικοί στον προφορικό λόγο.

Τις καταντούν βαρετές οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι βλέπετε, είτε με τις μακρόσυρτες τοποθετήσεις τους που δεν ενδιαφέρουν κανένα, είτε με τις ανόητες και επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις τους, είτε με την κομματική γραμμή που κουβαλούν. Και κανένα εγχειρίδιο κυβερνητικής επικοινωνίας δεν επιβάλει να διαρκούν αυτές οι συνεντεύξεις δίωρα και τρίωρα για να μη μείνει κάποιος από τους εκπροσώπους του Τύπου παραπονεμένος επειδή δεν ακούστηκε το όνομά του και δεν φάνηκε ο ίδιος στην τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν είπε στη Θεσσαλονίκη τα αναμενόμενα, αλλά ταυτόχρονα έκανε κάποιες προσπάθειες που είχαν ενδιαφέρον. Η πρώτη ήταν να ξεφύγει από την παραδοσιακή άποψη του ΠΑΣΟΚ και εν γένει της Αριστεράς στην Ελλάδα ότι η επιχειρηματικότητα είναι καταδικαστέα και η επιδίωξη του κέρδους απαράδεκτη. Άποψη, που δυστυχώς έχει διαποτίσει κόμματα (ακόμη και εκείνα που υποτίθεται ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, όπως η Νέα Δημοκρατία) και πολύ μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ενώ η πραγματικότητα λέει ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη. Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο.

Με τη βοήθεια των μήντια πάντα, αφού πέρα από το γεγονός ότι η Αριστερά στην Ελλάδα έχασε τον εμφύλιο, αλλά κέρδισε τον ιδεολογικό πόλεμο, η οικονομία μας είναι κρατικοδίαιτη, μέχρι το μεδούλι. Έτσι, ενώ όλοι στην πραγματικότητα προσβλέπουν στο οικονομικό κέρδος με την όποια μορφή του, έχει επικρατήσει η μόδα να το καταδικάζουν ταυτόχρονα. Ακόμη χειρότερα, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ποτέ να ξεκαθαρίσουν ότι ευνοούν την επιχειρηματικότητα και τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε η σημερινή έδειξε τέτοια δείγματα. Ίσως η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου και η εξαγγελία ότι κατεβάζει την φορολογία των αδιανέμητων κερδών στο 20%, αλλάξει κάπως το κλίμα, τόσο στην κυβέρνησή του, όσο και στη διάθεση των επιχειρηματιών που σκέπτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Η δεύτερη προσπάθεια του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν να εκθέσει (κομψά βέβαια) τα μήντια για τον λαϊκισμό τους, την αναξιοπιστία τους και τον πανικό που προκαλούν, άλλα στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, άλλα υπηρετώντας σκοπιμότητες, άλλα από αγνή απύθμενη βλακεία. Τα μήντια στην Ελλάδα δεν πληροφορούν και δεν ελέγχουν (εδώ που τα λέμε, ούτε έξω κρίνοντας από το στημένο ρεπορτάζ του ΒΒC με το παπούτσι του γιατρού), λειτουργούν σαν να έχουν άλλη αποστολή.

Υιοθετούν κάθε λαϊκίστικη άποψη, δέχονται φήμες και ψεύδη σαν γεγονότα, λανσάρουν παραποιημένους αριθμούς, προβάλλουν σκέψεις και προτάσεις σαν αποφάσεις, παρουσιάζουν γνωστά δεδομένα σαν καινούργια, δίνουν διαστάσεις σε μικρά και ανούσια πράγματα, ασκούν κριτική δίχως λογική και γνώση, εκθέτουν, τρομοκρατούν, πανικοβάλλουν. Γενικά, δεν αφήνουν τίποτα να ανθίσει. Η επισήμανση της «μετρολαγνείας» των μήντια από τον Γ. Παπανδρέου ήταν σωστή.

Μεταξύ μας πάντως, περισσότερες πιθανότητες έχει η αποδοχή της επιχειρηματικότητας και του κέρδους από τους Έλληνες, παρά η αλλαγή συμπεριφοράς των μήντια.
Ακόμη και οι Έλληνες είναι σε γενικές γραμμές πιο σοβαροί από τα ελληνικά μήντια…
Aγγ.Στάγκος














reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share