Την βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει στην μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα εξέφρασε στην...η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία ενημέρωσε για το σχέδιο δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου έως το 2012.
Η Επίτροπος ανέφερε ότι την ΕΕ προβληματίζει σε σημαντικό βαθμό το γεγονός ότι το ποσοστό χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και οι «ιδιαιτέρως προβληματικές» συνθήκες υποδοχής. «Υπάρχει πολύ σημαντική καθυστέρηση, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις 50.000 ατόμων», ανέφερε και ενημέρωσε ότι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο εξασφάλισης συνεργασίας και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ώστε αυτά τα αιτήματα, το ταχύτερο δυνατό, να τύχουν απαντήσεως.
Η κ. Μάλστρομ τόνισε πάντως ότι η ΕΕ γνωρίζει την «τεράστια πίεση» που ασκείται στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, η οποία την καθιστά ιδιαιτέρως εκτεθειμένη, τρωτή και ευαίσθητη σε μεταναστευτικά ρεύματα.
Τόνισε δε, ότι είναι γνώστης των προσπαθειών της κυβέρνησης έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης, λόγος για τον οποίο - όπως είπε - βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντήσει τους αρμόδιους υπουργούς.
«Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού νόμου στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εδραιωθούν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανονισμοί» ανέφερε. Η κ. Μάλστρομ τόνισε ότι με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτών που μπορούν να μείνουν εδώ και εκείνων που πρέπει να γυρίσουν στις χώρες τους.
«Τα κράτη - μέλη δείχνουν αλληλεγγύη κι υπάρχουν πολλά που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Το ίδιο κι η ΕΕ που θέλει να βοηθήσει με πολλά χρήματα. Πρέπει ωστόσο να συζητήσουμε με τον υπουργό Οικονομικών πόσα χρήματα απαιτούνται και πώς και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα» σημείωσε.
Ενημέρωσε ακόμη την Βουλή ότι η ΕΕ - μετά την συμφωνία με το Πακιστάν - είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. Εξέφρασε ακόμη την βούληση να στηρίξει την «Φρόντεξ», που φυλάσσει τα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να έχει περισσότερους πόρους και να εργάζεται πιο αποτελεσματικά στην Μεσόγειο και αλλού.
Αναφορικά με το ζήτημα των Ρομά, η Επίτροπος ανέφερε ότι εξετάζεται καταρχήν, με βάση τα όσα συνέβησαν στη Γαλλία, τι εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις οδηγίες. Σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η νομοπαρασκευαστική ανάλυση και ίσως κινηθούν διαδικασίες και αγωγές εις βάρος της Γαλλίας. «Θα κινηθούμε με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε αυτή την εβδομάδα και θα δούμε τι θα πράξουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Post Top Ad
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
ΕΕ: Μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα..