Εναλλακτικά σενάρια προσαρμογής ΦΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Εναλλακτικά σενάρια προσαρμογής ΦΠΑ

Αύξηση εσόδων από νέες προσαρμογές του ΦΠΑ προσβλέπει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όπως δήλωσε κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες ενόψει του Ecofin.

Ο υπουργός οικονομικών έκανε λόγο για αύξηση κατά 1 ή 2 % του συντελεστή ΦΠΑ όλων των...αγαθών που βρίσκονται στο 11%, εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, και ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Επίσης αποκάλυψε ότι δεν θα ληφθούν νέα μετρά το 2010 και το 2011 αλλά θα «επικαιροποιηθούν» τα ήδη υφιστάμενα.
Τόνισε παράλληλα ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις και είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε, θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά.» Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 23%.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτές οι επιλογές είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που είναι στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, και η ιδέα της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.
Διευκρίνισε πάντως ότι επί αυτού του θέματος δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις και ότι «μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «το να μπει κανείς σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους και ταυτόχρονα έτσι χτυπάει το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών- και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ' εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου, είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα».
Bookmark and Share