Οι προτάσεις των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης για την περαίωση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι προτάσεις των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης για την περαίωση

Πακέτο προτάσεων ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου για το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, κατέθεσαν Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης.
Κάποιες από αυτές είναι παρόμοιες και άλλες αλληλοσυμπληρώνονται. Το Εμποροβιομηχανικό...
Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μέσω επιστολής του προέδρου του, Δημήτρη Μπακατσέλου προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προτείνει τα εξής:

1. Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης όλων των εταιριών, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

2. Προσδιορισμό των συντελεστών υπολογισμού του φόρου σε ποσοστό 0,7% για εταιρίες με επαρκή βιβλία, σε ποσοστό 1,5% για εταιρίες με ανεπαρκή βιβλία και σε ποσοστό 2,3% για εταιρίες με ανακριβή βιβλία.

3. Τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, μέχρι 36 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.

4. Συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα προκύψει από την περαίωση με το ΦΠΑ της επόμενης μετά την περαίωση χρήσης (2011).

5. Δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου ζημίας στις επόμενες χρήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημία να ενταχθούν στην περαίωση.

6. Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης υποθέσεων που εκκρεμούν δικαστικά μέχρι και το 2ο βαθμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκδόθηκε απόφαση επ’ αυτών.

7. Καταστροφή Βιβλίων και Στοιχείων μετά την περαίωση και υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, των φορολογικών παραβάσεων που θα διαπιστωθούν μετά την περαίωση και θα αφορούν τις ελεγχθείσες χρήσεις.

Επιπλέον το ΕΒΕΘ ζητά να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο δυο ακόμη προτάσεις οι οποίες αφορούν την οφειλή ΦΠΑ για την τρέχουσα χρήση αλλά και την επιστροφή του. Συγκεκριμένα, προτείνει:

• Ρύθμιση του οφειλόμενου ΦΠΑ τρέχουσας χρήσης μέχρι την ψήφιση του νόμου και πρόβλεψη για τμηματική καταβολή αυτού μέχρι 24 μήνες.

• Επίλυση θεμάτων επιστροφών ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος, που εκκρεμούν μέχρι σήμερα, είτε με την έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με δυνατότητα συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ) προτείνει από την πλευρά του:

1. Να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της περαίωσης όλες οι εταιρίες που είχαν υπαχθεί στο μέτρο της αυτοπεραίωσης για τη χρήση 2003-2009.

2. Να μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού του επιπλέον φόρου για τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα από 2% σε 1%.

3. Να μειωθεί από 25% σε 10% το ύψος της προκαταβολής για κάθε επιτηδευματία που θέλει να ρυθμίσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις.

4. Να υπάρξει τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300, 500 και 800 ευρώ, αντίστοιχα.

5. Να ενταχθούν στην ρύθμιση όσοι δεν έχουν υποβάλλει εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ) επισημαίνει μεταξύ άλλων «τον κίνδυνο επιβράβευσης της φοροδιαφυγής και των ασυνεπών φορολογούμενων σε βάρος των συνεπών», και τονίζει ότι «το μέτρο της περαίωσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί για τελευταία φορά καθώς σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα περιμένουν την ύστατη στιγμή προκειμένου να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το ΒΕΘ εφόσον δρομολογείται το μέτρο της περαίωσης, θα πρέπει η προβλεπόμενη προκαταβολή να μειωθεί και ο αριθμός των δόσεων να αυξηθεί, προκειμένου, όπως σημειώνει, να περιορισθεί το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share