Αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη

Ποιός ο λόγος.

Αναβάλλεται,σύμφωνα με πληροφορίες,η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη και η ανακοίνωση από εκεί της κατασκευής του μεγαλύτερου....φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ και ισχύος άνω των 200 MW, έργο το οποίο έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες -οι οποίες πάντως ως τώρα δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν- στην αναβολή της εξαγγελίας έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία που θα είναι ο συνεταίρος της ΔΕΗ στο έργο, καθώς επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετική απόφαση από το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Μάλιστα μέχρι χθες το πρωί η επίσκεψη φερόταν πολύ πιθανή να γίνει είτε σήμερα είτε αύριο.
«Δεν έβγαινε στο προγραμματισμό του Πρωθυπουργού η επίσκεψη στην Κοζάνη», ανέφεραν αργά χθες από την πλευρά τους οι πληροφορίες από το υπ. Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αφορά στις προχωρημένες συζητήσεις που βρίσκεται η ΔΕΗ με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο. Το μέγα project επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινάει από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ.
Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει επρόκειτο σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες να ελέγχεται κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο, παρότι το θέμα αυτό, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει λήξει.
Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στην περιοχή La Μancha της Καστίλλης στην Ισπανία.
Bookmark and Share