"Τα ελληνικά, τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα δεν είναι πλέον… κρατικά ομόλογα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Τα ελληνικά, τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα δεν είναι πλέον… κρατικά ομόλογα"

λέει τώρα η Morgan Stanley.

Όταν τα κρατικά ομόλογα παύουν να είναι ομόλογα του δημοσίου…
Η Morgan Stanley τονίζει πως, παραδοσιακά, τα χαρακτηριστικά των κρατικών ομολόγων είναι η...ποιότητα, η ασφάλεια, η ρευστότητα και η επενδυτική… βαρεμάρα. Δεν αποτελούν assets που ενθουσιάζουν με τις αποδόσεις τους, καθώς είναι περισσότερο ένα όπλο ασφάλειας και χαμηλής μεταβλητότητας, παρά ρίσκου. Τα ελληνικά ομόλογα, και πιο πρόσφατα τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά, έχουν μετατραπεί σε αξίες υψηλού ρίσκου, σε επενδύσεις που δεν βρίσκονται… απέναντι από τα risk assets, αλλά πλάι τους.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων της Morgan Stanley, Laurence Mutkin, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, έχουν μπει πλέον στην κατηγορία των ευμετάβλητων αξιών. Άρα δεν αποτελούν πλέον «κομμάτι» της ασφάλειας των χαρτοφυλακίων αλλά ανταγωνίζονται άλλα assets υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές. Και γι’ αυτόν τον λόγο, χάνουν. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, για παράδειγμα, δεν επιθυμούν να τα διακρατούν και όσοι θέλουν να επενδύσουν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, σίγουρα δεν τα προτιμούν.
Έτσι, όλοι εκείνοι οι διαχειριστές που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους και στην θέση «κρατικά ομόλογα», τους τίτλους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τους ξεφορτώθηκαν. Για αυτό τα spreads σε ομόλογα και CDS αυτών των χωρών, δεν μπορούν να ηρεμήσουν. Ο λόγος για την εκτόξευσή τους, δεν είναι η μη αξιοπιστία των κυβερνήσεών τους. Δεν είναι θέμα οικονομικών, δημοσιονομικών και κυβερνητικής διαχείρισης, Είναι πάρα μα πάρα πολύ απλά, θέμα επενδυτικής στρατηγικής.
Όπως τονίζει ο Laurence, η Morgan Stanley παραμένει bearish για τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, εκτός της Ισπανίας στα οποία έχει long θέσεις, σορτάρει τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά και είναι ουδέτερη στα ιταλικά.
Bookmark and Share