Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στη «La Tribune» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στη «La Tribune»

Με τίτλο «Η αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν αρνητική για την οικονομική δραστηριότητα», η οικονομική εφημερίδα «La Tribune» δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου που παραχώρησε στην δημοσιογράφο, Αγγελική Κουρούνη.
Ο... υπουργός αναφέρει ότι χάρη στον έλεγχο των δαπανών, η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας συγχρόνως ότι είναι δυνατόν « να πάμε και καλύτερα».
«Μας λείπουν ακόμη 800 εκατ. ευρώ εσόδων», πρόσθεσε, «για να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010. Σκεφτόμαστε ότι θα καταφέρουμε να τα συγκεντρώσουμε έως το τέλος του έτους».
Ο κ. Παπακωσταντίνου εκφράζει επίσης την πεποίθησή του, ότι η ύφεση για φέτος θα είναι πιθανώς χαμηλότερη από 4%.
Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων για τη μείωση των δαπανών, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά μόνο εκείνα που έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο οικονομικό πρόγραμμα για το 2010 και το 2011.
«Θα ήταν πιθανό βέβαια να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις των μέτρων», προσθέτει. Για παράδειγμα, «είχε προβλεφθεί σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα μια αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 23%, όμως εντός του παρόντος οικονομικού κλίματος, μια τέτοια προοπτική θα ήταν αρνητική για την οικονομική δραστηριότητα».
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός εξηγεί ότι η κυβέρνηση θα την αντιμετωπίσει προχωρώντας σε μια εις βάθος μεταρρύθμιση της δομής της φορολογικής διοίκησης.
«Θα χρειαστεί όμως περίπου διάστημα ενάμιση έτους για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα», επισημαίνει.
Στο μεταξύ διενεργούνται έλεγχοι σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες για να εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν και «εφαρμόζουμε το νέο φορολογικό νόμο που υιοθετήσαμε».
Αναφερόμενος στις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του λιμανιού, το οποίο συνιστά μια είσοδο προς την Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, «διατηρούμε ένα δημόσιο έλεγχο σε ένα κομμάτι των υποδομών μας» και άλλωστε, υπογραμμίζει, «οι Έλληνες θα μπορούσαν να ευνοηθούν αρκετά από τις ξένες επενδύσεις».
Κληθείς τέλος να τοποθετηθεί σχετικά με το γαλλο-γερμανικό σχέδιο περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ενός κράτους της ευρωζώνης σε περίπτωση χρεοκοπίας, ο Έλληνας υπουργός αναφέρει ότι η περίπτωση χρεοκοπίας ενός μέλους της ευρωζώνης δεν τίθεται, αλλά ακόμη και η ιδέα ότι ένα κράτος ενδέχεται να χρεοκοπήσει, δεν οδηγεί πουθενά.
«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί μια τέτοια περίπτωση, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Διαφορετικά, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή σε όλους τους κερδοσκόπους να ευνοηθούν από μια ανάλογη κατάσταση. Αυτό άλλωστε, παραλίγο να συμβεί και στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share