Εχασαν 25% οι ξένοι δανειστές μας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Εχασαν 25% οι ξένοι δανειστές μας

H αξία των κρατικών τίτλων που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών στο τέλος του Ιουνίου έχει μειωθεί περίπου 50 δισ. ευρώ (25%), στα 154 δισ. ευρώ από 203,4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 25% δείχνει το εξωτερικό χρέος της χώρας. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι η απαξίωση των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν αποτέλεσμα..η αξία των κρατικών τίτλων που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών στο τέλος του Ιουνίου να έχει μειωθεί περίπου 50 δισ. ευρώ (25%), στα 154 δισ. ευρώ από 203,4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Μείωση κατά 48,8 δισ.
Οι παρεμβάσεις που αποφάσισε τον Μάιο η ΕΚΤ προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις που ασκούσαν οι επενδυτές στα ομόλογα των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) αλλά και της Ιρλανδίας, σε συνδυασμό με την απαξίωση των ομολόγων φαίνεται ότι είχε και μια «παράπλευρη θετική συνέπεια»: τη μείωση του εξωτερικού χρέους κατά 25%.
Τα ελληνικά ομόλογα που έχει εξαγοράσει η ΕΚΤ από ξένους θεσμικούς επενδυτές μέχρι και το τέλος Ιουνίου, αλλά και η μείωση των τιμών των περισσότερων ομολόγων κατά 15% έως 25% είχαν ως αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το εξωτερικό δημόσιο χρέος, δηλαδή η αξία των ομολόγων που βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών, να μειωθεί κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, στα 154,6 δισ. ευρώ από 203,4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για το εξωτερικό μακροπρόθεσμο χρέος της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή τα μακροπρόθεσμα ομόλογα), μειώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 154,6 δισ. ευρώ από 203,4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Δηλαδή καταγράφεται μια μείωση κατά 48,8 δισ. ευρώ.
Στη μείωση αυτή ρόλο έπαιξαν και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον περασμένο Μάιο παρεμβαίνει στις αγορές αγοράζοντας ομόλογα των χωρών του Νότου (Πορτογαλίας, Ισπανίας) προκειμένου να εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην αγορά.
Ενα μέρος του εξωτερικού δημόσιου χρέους, και συγκεκριμένα 19 δισ. ευρώ, αποπληρώθηκε με την πρώτη δόση του δανείου που μας χορήγησε η τρόικα.

Εφτασε 317 δισ. το χρέος

Ομως απομένουν και άλλα 29 δισ. ευρώ, τα οποία «αφαιρέθηκαν» από το εξωτερικό χρέος - χωρίς όμως να απομειωθεί ισόποσα το συνολικό χρέος, το οποίο συνεχίζει ν' αυξάνεται φτάνοντας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα 317 δισ. ευρώ, προφανώς γιατί τα ομόλογα αυτά βρίσκονται πλέον εντός της ευρωζώνης και όχι στα χέρια «μη κατοίκων».
Αν συμπεριληφθούν και οι βραχυχρόνιοι τίτλοι, τότε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το εξωτερικό χρέος της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 184,015 δισ. ευρώ από 219,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Καταγράφεται, δηλαδή, μια μείωσή του κατά 35,4 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με το χρέος της κυβέρνησης, αύξηση παρατηρείται στο εξωτερικό της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει κατά κύριο λόγο τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποτελεί και τη βασική πηγή ρευστότητας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.
Οπως προκύπτει, το βραχυχρόνιο εξωτερικό χρέος της Τραπέζης της Ελλάδος (αφορά συναλλαγές μεγάλων ποσών που γίνονται μέσω του συστήματος TARGET) αυξήθηκε στα 84,7 δισ. ευρώ από τα 49 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009. Δηλαδή μέσα σε έξι μήνες η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήθηκε κατά 35,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ διογκώθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, με αποτέλεσμα στα τέλη Αυγούστου να φτάσει στα 92 δισ. ευρώ.
Συνολικά, πάντως, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της χώρας, στο οποίο εκτός από τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα δάνεια που έχει συνάψει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και οι υποχρεώσεις στους ξένους επενδυτές, υποχώρησε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 στα 397,7 δισ. ευρώ από 407,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του χρόνου.
Bookmark and Share