Νομίσματα: Ο πόλεμος μόλις άρχισε... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Νομίσματα: Ο πόλεμος μόλις άρχισε...

Kι ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,387 οι αναλυτές ανησυχούν και δηλώνουν ότι κάτι να γίνει με τα νομίσματα...
Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα που...απασχολεί τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία ότι κάποιες χώρες θα επιδιώξουν υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.
Στο Πεκίνο ακούνται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός του, του γουάν, με ταχύτερο ρυθμό, αλλά η παρέμβαση της Ιαπωνίας τον προηγούμενο μήνα για υποτίμηση του γεν βάζει τώρα και το Τόκιο στην ηλεκτρική καρέκλα. Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συγκεντρώσουν τα πυρά λόγω της εσκεμμένης αδιαφορίας τους απέναντι στην υποτίμηση του δολαρίου, που έχει στρέψει τους επενδυτές σε μεγαλύτερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία.
"Αυτό που όλοι αποζητούμε είναι μια νέα ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία και αυτή η νέα ισορροπία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς...αλλαγές στην σχετική τιμή των νομισμάτων", ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Στρος Καν. Οι πιέσεις επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελούν συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος που είναι η ανάπτυξη των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών και η οποία δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μειωθεί η ανεργία στις οικονομίες αυτές, παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη, διατυπώνονται και ακραίες απόψεις.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία η απειλή ενός «νομισματικού πολέμου» κρούει ο διεθνούς φήμης αναλυτής Mark Mobius κι ενώ σήμερα οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων της G7 και του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σε δηλώσεις του στο CNBC, o επικεφαλής της Templeton εκτιμά ότι η επικείμενη απειλή ενός «νομισματικού πολέμου» θα ήταν καταστροφική για τις αγορές, ενώ θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τον Mobius, το παιχνίδι θα κριθεί από τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Κίνας. «Εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία, τότε η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί» τονίζει χαρακτηριστικά.

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με τις …ευλογίες Εφραίμ, η επένδυση στον Αστακό!

    Πανταχού παρών το …ιερό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Εφραίμ. Μέχρι στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας έφθασε η …χάρη του. Η εταιρεία της Μονής Βατοπεδίου RASSADEL (με έδρα την Κύπρο), σύμφωνα με το γερμανικό εμπορικό μητρώο, είναι εταίρος της Rosebud Energie Deutschland GmbH, η οποία είναι μέλος της Κοινοπραξίας APPC - Astakos Power Plan Consortium, που έχει αδειοδοτηθεί, ήδη, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή του Θερμο-Hλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου Αστακού (Θ.Η.Σ.Υ.Α. 1010 Μεγαβάτ), στο πλαίσιο της γνωστής επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό.

    Την αποκάλυψη-βόμβα κάνει ο διακεκριμένος καθηγητής Δ. Παπανίκας, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, μέσω επιστολής, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share