Το εμπόριο με τα Κατεχόμενα είναι εσωτερικό εμπόριο της Ε.Ε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το εμπόριο με τα Κατεχόμενα είναι εσωτερικό εμπόριο της Ε.Ε.

Σημαντική εξέλιξη.

MIA σημαντική νομική γνωμοδότηση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι η εδαφική επικράτεια της Κύπρου αποτελεί στο σύνολό της μέρος της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. υιοθέτησε η...Eπιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ε.Κ., που υιοθέτησε η Επιτροπή του Ε.Κ., το εμπόριο της Ε.Ε. με το βόρειο τμήμα της Κύπρου πρέπει να βασιστεί στους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της και την τελωνειακή ένωση και όχι στους κανόνες (άρθρο 207 της Συνθήκης της Ε.Ε.) που διέπουν το διεθνές εμπόριο, που θα υπονοούσε εσφαλμένα ότι η περιοχή δεν αποτελεί τμήμα της Ε.Ε.
Οι ευρωβουλευτές υπενθύμισαν ότι η Eνωση δεν πρέπει να ρυθμίσει το εσωτερικό καθεστώς σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών μεταξύ των κρατών-μελών στη βάση της κοινής εμπορικής πολιτικής, όπως είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004, γιατί κάτι τέτοιο «θα υπονοούσε de facto ότι η “πράσινη” γραμμή που χωρίζει το έδαφος της Κύπρου θα ήταν ταυτόσημη με τα εξωτερικά σύνορα της Eνωσης».

Η Ε.Ε. πάντα θεωρούσε ότι η Κύπρος εντάχθηκε στο σύνολό της στην Ε.Ε., αλλά κατά την ένταξή της το 2004 η εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ "ανεστάλη προσωρινά" για τις περιοχές αυτές οι οποίες δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εισηγητής για το θέμα αυτό, Kurt Lechner (ΕΛΚ, Γερμανία), εξήγησε ότι «η Κύπρος είναι ήδη στο σύνολό της μέλος της Ε.Ε.».

Η άρση της προσωρινής αναστολής της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ε.Ε. θα απαιτούσε την κατάθεση νέας πρότασης μέσα σε νέο νομικό πλαίσιο (αυτό του Πρωτοκόλλου 10 για την Κύπρο, άρθρο 1, παράγραφος 2), το οποίο αναφέρει ότι το Συμβούλιο είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσει επί της προτάσεως της Επιτροπής, για την άρση της αναστολής της εφαρμογής των κανόνων για την εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση. Στο Συμβούλιο θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share