Ανεργία: Έρχεται ξαναζεσταμένο πακέτο μέτρων ενόψει εκλογών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ανεργία: Έρχεται ξαναζεσταμένο πακέτο μέτρων ενόψει εκλογών

Πακέτο 2,3 δισ. ευρώ για τη διατήρηση υπαρχουσών θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενώσει κάτω από...κοινό τίτλο δράσεις και πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να χρηματοδοτηθούν το επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε να εμφανίσουν τώρα, πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, σημαντικό πακέτο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και αυτό, καθώς η ύφεση στην αγορά και τα λουκέτα που προκάλεσε η συρρίκνωση των μισθών και η έμμεση φορολογία εκτίναξαν τα ποσοστά ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ στην αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας σοβούν κοινωνικές εκρήξεις.

Ηδη τον Ιούλιο -τον καλύτερο ως προς την απασχόληση μήνα του έτους- η ανεργία έφθασε το 12%, όταν σε μέσα επίπεδα έτους η κυβέρνηση προβλέπει φέτος ανεργία μόλις στο 11,6%. Η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά, χωρίς ακόμη να έχει μετρηθεί το φθινόπωρο, οπότε απολύονται οι εποχικά απασχολούμενοι, ενώ ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς για την απασχόληση. Ηδη τον περασμένο μήνα στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τις 587.000. Κατά συνέπεια μοιάζει υποεκτιμημένος και ο στόχος για ανεργία στο 14,5% το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η πραγματική ανεργία υπολογίζεται 2,5-3 μονάδες υψηλότερα. Η μερική απασχόληση ολίγων ωρών, ακόμη και η περιστασιακή απασχόληση, λογίζονται ως εργασία, ενώ δεν υπολογίζονται οι απογοητευμένοι άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται (πια) να εργαστούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, αναμένεται να ενισχυθούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, για να διατηρήσουν επισφαλείς θέσεις εργασίας, αλλά και να χρηματοδοτηθούν άλλες, κυρίως μικρομεσαίες, επιχειρήσεις, για τη δημιουργία νέων. Ηδη ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλιας, έχει ετοιμάσει το πρόγραμμα επιδότησης 200.000 θέσεων εργασίας (μπορούν να μετάσχουν και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά μόνο μέχρι 80 άτομα συνολικά) αναλαμβάνοντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν στην εργασία άλλα 200.000 άτομα. Συνολικά δηλαδή να διασωθούν 400.000 θέσεις εργασίας για 12 μήνες, συν την εργοδοτική υποχρέωση για «πάγωμα» των απολύσεων για άλλο ένα εξάμηνο. Ετσι, η προστασία επεκτείνεται σε 18 μήνες.Πηγή Ελευεθροτυπία
Bookmark and Share