ΟΟΣΑ: Τα "ζωώδη ένστικτα" οδήγησαν στην κρίση χρέους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΟΟΣΑ: Τα "ζωώδη ένστικτα" οδήγησαν στην κρίση χρέους

Οι επενδυτές στην Ευρωζώνη κατηγορούνται ότι άφησαν «ζωώδη ένστικτα» να επηρεάσουν την κρίση τους αναφορικά με το ρίσκο ενδεχόμενης κρατικής χρεοκοπίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας μία...κατάσταση στην οποία οι χρηματαγορές μπορεί να αναγκάσουν τις αδύναμες χώρες να προχωρήσουν σε υπερβολικές περικοπές στον προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη άσκησε κριτική στην συμπεριφορά ορισμένων επενδυτών που οδήγησε σε σημαντικές μεταβολές τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Ειδικότερα, ο Hans Blommestein, επικεφαλής αγορών ομολόγων και διαχείρισης δημοσίου χρέους του ΟΟΣΑ, δήλωσε στους Financial Times: «Η ψυχολογία των αγορών είναι πολύ αρνητική και δεν βασίζεται απαραίτητα σε γεγονότα, αλλά αντιθέτως σε ζωώδη ένστικτα που πυροδοτούν πολύ πιο μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με αυτές που συνήθως δικαιολογούνται από τα στοιχεία».
Αυτό, συνεχίζει ο Blommenstein, δημιουργεί ένα φαινόμενο «cliff effect» κατά το οποίο οι αγορές κινούνται πτωτικά καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη στους μέχρι σήμερα ασφαλείς κρατικούς τίτλους. «Το γεγονός αυτό, καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί με αξιοπιστία η μεταβολή του κρατικού ρίσκου και η κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές», προσθέτει.
Ο Blommenstein τόνισε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ορισμένες κυβερνήσεις να «τραβήξουν το σχοινί» με τα μέτρα λιτότητας καθώς θέλουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργούν τα ελλείμματα. Αυτό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΟΣΑ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
«Η αγορά ξαφνικά θεωρεί ότι τα ομόλογα ορισμένων κρατών κινδυνεύουν και απαιτεί μεγαλύτερες αποδόσεις, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τις χώρες αυτές να χρηματοδοτηθούν», συμπληρώνει.
Bookmark and Share