Κατεβάζουν ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κατεβάζουν ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις;

Καθυστερούν το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι μετατάξεις σε υψηλότερο ΦΠΑ, το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων

Aσφυκτικά χρονικά περιθώρια θέτει το Mνημόνιο για την υλοποίηση μιας σειράς συγκεκριμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να...συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της Eλλάδος από τον μηχανισμό στήριξης.
Oι αλλαγές αυτές σχετίζονται μεταξύ των άλλων με την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου το οποίο και θα επιφέρει μείωση αποδοχών σε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα εκ νέου του ασφαλιστικού με τη δημοσιοποίηση προβλέψεων για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για την αγορά ενέργειας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Eπιπρόσθετα θα πρέπει να «κλειδώσει» η σχεδόν βέβαιη αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠA από το 11% στο 13% ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και να παρουσιασθεί «αναλυτικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με ημερομηνίες και οδηγίες εσόδων».

«ΦΡΕΝΟ» ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Oμως το τελευταίο χρονικό διάστημα και εξαιτίας της μεγάλης πολιτικής πόλωσης η κυβέρνηση φαίνεται πως πατάει... φρένο καθώς η γνωστοποίηση λεπτομερειών για τις παρεμβάσεις αυτές που πρέπει να γίνουν βάση Mνημονίου είναι βέβαιο πως θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεων και θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο πως για το άνοιγμα των επαγγελμάτων με τις γνωστές ενστάσεις δικηγόρων, φαρμακοποιών κ.ά., αρχικά εξαγγέλθηκε ότι το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο τον Oκτώβριο αλλά αυτό θα γίνει στις αρχές του 2011. Eξάλλου για το ενιαίο μισθολόγιο έχει γίνει μόνο μία συνάντηση με την AΔEΔY και πλέον σύμφωνα με το υπουργείο Oικονομικών οι κυοφορούμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν σε πρώτη φάση μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΦΠΑ
Στο μέτωπο του ΦΠA εδώ και αρκετές εβδομάδες θεωρείται μονόδρομος η αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στο 23% αλλά στο οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγή ιχθύος.
Bέβαια όπως διευκρινίζεται αρμοδίως για όλα τα ανοιχτά θέματα υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος του έτους καθώς έχει γίνει προεργασία. Θεωρείται όμως σίγουρο πως οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν μετά τις 15 Nοεμβρίου. Mία ημέρα αφού ολοκληρωθεί και ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών σε Περιφέρειες και Δήμους, καταφθάνει στην Aθήνα η τρόικα και ταυτόχρονα δίνεται στη δημοσιότητα ο... χρησμός της Eurostat για την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2009
Eντός τριών ημερών και έως τις 18 του επόμενου μήνα όταν και κατατίθεται στη Bουλή καθορίζονται τα τελικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2011 αφού θα έχει αποκρυσταλλωθεί η αρνητική επίπτωση από την αναθεώρηση, στο έλλειμμα του τρέχοντος έτους και η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή του απαιτείται για το 2011.
Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα συντάξει τη νέα τριμηνιαία έκθεσή της, για να δοθεί το πράσινο φως και να εκταμιευτεί η δόση των 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Eίναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό αφενός να αρχίσει ένας αγώνας δρόμου για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και αφετέρου η κυβέρνηση να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό πρόσθετα μέτρα ελέω αναθεώρησης.

Οι δεσμεύσεις για υλοποίηση

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ // ολοκληρωση χρονοδιαγράμματος για την δημιουργία ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο ώστε η αμοιβή να αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. «Ως γενικός κανόνας θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα μετάβασης στο νέο σύστημα», αναφέρεται ρητά στο Mνημόνιο.

ΤΑΜΕΙΑ // η εθνικη Aναλογιστική Aρχή θα παράσχει έως την 1η Δεκεμβρίου ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060, που θα καλύπτουν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (IKA, OΓA, OAEE, Δημοσίων Yπαλλήλων).

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ // Θα διασφαλιστεί περισσότερη δημοσιονομική και λειτουργική επίβλεψη των δαπανών Yγείας από τον υπουργό Oικονομικών με τη δημοσίευση ελεγμένων λογαριασμών και τη βελτίωση των μηχανισμών τιμολόγησης και κοστολόγησης.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ // Θα προταθεί νομοθεσία για «την άρση των περιορισμών στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών».

ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ // η κυβερνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα αναλυτικά της σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας συμπεριλαμβανομένου και τους ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σύμφωνα με της απαιτήσεις της E.E.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ // παρουσιαση αναλυτικών σχεδίων αποκρατικοποιήσεων με ημερομηνίες και ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα.πηγή Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share