Ιδρύεται "Ταμείο Εξωστρέφειας" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ιδρύεται "Ταμείο Εξωστρέφειας"

Ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά που επιχειρούν κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις, ασκώντας διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στην Ελλάδα από ό,τι στο εξωτερικό, προανάγγειλε ο..υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. «Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς, αλλά δεν είμαστε εδώ για να παρατηρούμε απλά την κατάσταση», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις του είναι να «εξαφανίσουμε τις άδικες τιμές που υπάρχουν, γιατί η πολιτική είναι για να υπηρετεί το λαό».
Από τη Θεσσαλονίκη, όπου και είχε συναντήσεις με εξαγωγείς και βιομηχάνους της Βορείου Ελλάδος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι επήλθε συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εξωστρέφειας, που θα έχει ως στόχο την έμπρακτη στήριξη και προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Διαβούλευση
«Σε ένα μήνα από τώρα και αφού προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση, θα υπογράψω τη σύσταση του Ταμείου με στόχο από τις αρχές του επόμενου έτους οι εξαγωγείς να έχουν στα χέρια τους ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δ. Λακασά, τα σενάρια που συζητιούνται είναι δύο. Το ένα προβλέπει στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω επιχορήγησης επιτοκίου σε δανεισμό και το δεύτερο απευθείας χρηματοδότηση από το Δημόσιο σε ένα ποσοστό του κόστους των δράσεων εξωστρέφειας που θα γίνουν.
Στις προθέσεις του ΣΕΒΕ είναι να επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, με τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» στον οποίο η συμμετοχή του κράτους θα είναι στο 60% του ποσού που θα συγκεντρωθεί και το υπόλοιπο 40% να καλύπτεται από τους ιδιώτες. Σε πρώτη φάση, κατά τον κ. Λακασά, το Ταμείο Εξωστρέφειας θα μπορούσε να «προικοδοτηθεί» με 50 εκατ. δημόσιους πόρους, μέσω συγκέντρωσης 10 εκατ. από το πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης, 30 εκατ. από τον ΟΠΕ και άλλων 10 εκατ. από κάποια άλλη πηγή. Στο πλαίσιο της κλειστής συνάντησης, πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε μιλήσει για συμμετοχή του κράτους με 40% και των ιδιωτών με 60%.
Bookmark and Share