Financial Times: Άξιζε τα λεφτά της η επένδυση της Εθνικής στη Finansbank - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Financial Times: Άξιζε τα λεφτά της η επένδυση της Εθνικής στη Finansbank


Μπορεί να ήταν ακριβές, αλλά άξιζαν τα λεφτά τους οι επενδύσεις που έκαναν οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι στην Τουρκία την περίοδο 2005-2007 διαπιστώνουν οι Financial Times, συγκαταλέγοντας στην κατηγορία αυτή και την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.

Η ΕΤΕ μπορεί να εξαγόρασε την Finansbank στο..αποκορύφωμα της αγοράς το 2006, εντούτοις, η τουρκική θυγατρική αποδείχθηκε σανίδα σωτηρίας για τον όμιλο, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ανάπτυξη της θυγατρικής επέτρεψε στην Εθνική να εμφανίσει κερδοφορία σε επίπεδο ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο, παρότι οι δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά υπήρξαν ζημιογόνες, ενώ με την πώληση ποσοστού της τράπεζας, θα μπορέσει τώρα να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

Στην ίδια θέση με την Εθνική βρέθηκαν και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως η Citigroup που διαθέτει το 20% της Akbank, η Dexia που εξαγόρασε την Denizbank και η ιταλική Unicredit που μαζί με τον τουρκικό όμιλο Koc κατέχει την Yapi Kredi.

Για αυτό και η BBVA επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνει η πώληση του ποσοστού της GE στην Garanti, για να εισέλθει στην τουρκική αγορά.

Παρόλα αυτά, οι Financial Times ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες από τις τουρκικές τράπεζες είναι δυσαρεστημένες με τους ξένους συνεταίρους τους. Όπως εξηγεί Τούρκος τραπεζικός αναλυτής, υπάρχει διαφορά αντίληψης ανάμεσα στους Τούρκους ιδιοκτήτες τραπεζών και τους ξένους σε ζητήματα – κλειδιά, όπως είναι η δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων της τεράστιας μαύρης οικονομίας της χώρας ή η διαχείριση των χαρτοφυλακίων ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share