- Το μέσο έλλειμμα στην ευρωζώνη φέτος είναι υπερδιπλάσιο του ορίου του 3%, ενώ ούτε ακόμη και η Γερμανία δεν πληροί τυπικά αυτή τη στιγμή τα κριτήρια του Μάαστριχτ!
Και αν έχουν περάσει πια μήνες από την υπογραφή του Μνημονίου για τη διάσωση της Ελλάδας και τη συμφωνία για τον Μηχανισμό στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωζώνη, τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) δεν λένε να πέσουν. Μάλιστα, σήμερα είμαστε σχεδόν εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε: το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπερνά ακόμη με τις 800 μονάδες βάσης. Τον Μάιο ήταν 950 μονάδες βάσης και στις αρχές του χρόνου ήταν 350 μονάδες. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας υποβαθμίστηκε χθες από τη Moody’s, αλλά και πριν από αυτήν την εξέλιξη, τα spread δεν έλεγαν να πέσουν κάτω από τις 180 μονάδες βάσης, τη στιγμή που τον Μάιο ήταν 160 μονάδες και στις αρχές του χρόνου 50 μονάδες. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την Πορτογαλία, όπου η διαφορά μετά τα Γερμανικά ομόλογα διατηρείται στα απαγορευτικά επίπεδα του 4%, σε σύγκριση με το 3% του Μαΐου και το 1,4% των αρχών του χρόνου.
Πως εξηγείται αυτή η βασανιστική στασιμότητα, ή και επιδείνωση της κατάστασης; Ο πρώτος λόγος είναι ότι, όπως απέδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιρλανδία, η κατάσταση με τις τράπεζες δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ενώ οι αγορές παραμένουν δύσπιστες ως προς την αξιοπιστία των πρόσφατων stress test. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα χρέη δημιουργούν χρέη και η ρευστότητα είναι περιορισμένη, λόγω της αβεβαιότητας. Η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει ότι κάθε μονάδα του ΑΕΠ σε δημοσιονομική προσαρμογή, προκαλεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά μισή μονάδα. Κι όσο το ΑΕΠ μειώνεται, ο λόγος του χρέους αυξάνεται. Και όσο ο λόγος του χρέους αυξάνεται, η αβεβαιότητα επιδεινώνεται. Κι έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε απολάμβανε της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Άπαντες όμως τον θεωρούν δυσκίνητο και ανεπαρκή σε περίπτωση που σκάσουν δύο ευρωπαϊκά «κανόνια» ταυτόχρονα (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί). Τέλος, τα ελλείμματα συνεχίζουν πεισματικά να κοκκινίζουν τα βιβλία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Το μέσο έλλειμμα στην ευρωζώνη φέτος είναι υπερδιπλάσιο του ορίου του 3%, ενώ ούτε ακόμη και η Γερμανία δεν πληροί τυπικά αυτή τη στιγμή τα κριτήρια του Μάαστριχτ! Εν ολίγοις, φως στην άκρη του τούνελ δεν έχουμε δει ακόμη, κι αν δούμε, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι προέρχεται από φλογοβόλο...