Έκτακτη εισφορά σε 48.000 πισίνες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Έκτακτη εισφορά σε 48.000 πισίνες..


Το ποσό θα είναι 100 έως 200 € το τετραγωνικό

Έκτακτη εισφορά σε 48.000 φορολογούμενους που έχουν κατασκευάσει πισίνα αλλά δεν την έχουν δηλώσει στην εφορία σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση.
Οι εισπράξεις από το.. νέο φόρο υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να καλύψει τυχόν αστοχίες που θα έχει στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών, από τους 120.000 φορολογούμενους που κατασκεύασαν σπίτια με πισίνα τα τελευταία χρόνια το 40% δεν τις έχουν δηλώσει στην εφορία.
Στοιχείο εξαιρετικά εντυπωσιακό, αφού η μία στις τρεις πισίνες ήταν αδήλωτη! Ήρθε η ώρα του ταμείου «Για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, όμως, ήρθε η ώρα του ταμείου», λένε αρμόδιες πηγές στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πισίνας και σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν κάνει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως ελάχιστο ποσό φόρου προτείνονται:
• Τα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εάν πρόκειται για εξωτερική δεξαμενή κολύμβησης.
• Τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εάν πρόκειται για εσωτερική πισίνα.

Έτσι για μία εξωτερική πισίνα η οποία δεν έχει δηλωθεί στην εφορία και το εμβαδόν της φτάνει τα 40 τ.μ. (σ.σ.: που αποτελούν και τον μέσο όρο) το ποσό του έκτακτου φόρου που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης για να τη νομιμοποιήσει φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Σαφάρι από την άνοιξη

Το σαφάρι για τις αδήλωτες πισίνες ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, οπότε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Google Earth ( δορυφόρος) ανίχνευαν τις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες για αδήλωτες πισίνες.

Ακολούθησαν επιτόπιες έρευνες από τους ράμπο του ΣΔΟΕ σε κατοικίες που βρίσκονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στην Εκάλη και την Κηφισιά, με τους ελέγχους να επιβεβαιώνουν αυτές τις καταγγελίες. Ορισμένοι μάλιστα ιδιοκτήτες, προκειμένου να καλύψουν από το «μάτι» του δορυφόρου τις παράνομες πισίνες που είχαν κατασκευάσει, είχαν ακολουθήσει την τακτική κάλυψης απόκρυψης του στρατού σκεπάζοντας τις δεξαμενές με καραβόπανα παραλλαγής.

Οι ακριβές περιοχές

Πολύ σύντομα οι έρευνες επεκτάθηκαν και σε άλλες ακριβές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες είχε παρατηρηθεί μεγάλη άνοδος στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών (βίλες, μεζονέτες κ.λπ.). Οι έλεγχοι απέδωσαν καρπούς, καθώς στο δόκανο των Αρχών πιάστηκαν 48.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν είχαν δηλώσεις τις δεξαμενές κολύμβησης στην εφορία. Με τον τρόπο αυτό γλίτωναν τα τεκμήρια για τις πισίνες, που υπολογίζονται βάσει της επιφάνειας και ορίζονται σε 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για πισίνες πάνω από 60 τ.μ. Με τις νέες διατάξεις, το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share