Διαψεύδει τη Bild o πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Διαψεύδει τη Bild o πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Το χρονικό της «παραποίησης των ελληνικών ισολογισμών», ώστε να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, παρουσιάζει εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλη έρευνά της η γερμανική «Μπιλντ».

Η εφημερίδα συμπεραίνει ότι η Ελλάδα... εισήλθε στην ευρωζώνη παραποιώντας οικονομικούς δείκτες με την ανοχή της Ε.Ε., και συμπληρώνει ότι «η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπήρξε αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης». Μάλιστα, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών -που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν να εντάξουμε την Ελλάδα στο ευρώ».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το 1998 η Ελλάδα δεν πληρούσε κανένα από τα κριτήρια της ένταξης. Ομως, σε 18 μήνες κατάφερε, ως διά μαγείας, να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Η «Μπιλντ» συνομίλησε με τον Γιάννη Στουρνάρα (σύμβουλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου), ο οποίος δήλωσε: «Επαιρνα στοιχεία από τρεις διαφορετικές ελληνικές στατιστικές υπηρεσίες και τα παρέδιδα σωστά. Δεν μπορώ να πω αν τα στοιχεία των υπηρεσιών αυτών ήταν πάντοτε τα ορθά. Δεν κάναμε τίποτε διαφορετικό από αυτό που έκαναν και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Ο Γ. Παπαντωνίου απαντά ότι η εφαρμογή των λογιστικών κανόνων «πραγματοποιείται με βάση εγχειρίδια των χιλίων σελίδων και οι οικονομικές αρχές της κάθε χώρας κοπιάζουν πολύ για να ερμηνεύσουν τους κανόνες αυτούς με το δικό τους τρόπο. Πραγματικά, η ποιότητα των στατιστικών μας δεν ήταν καλή».

«Χάθηκε ένα 9»

Η καθηγήτρια Στατιστικής Ζωή Γεωργαντά δηλώνει ότι «απλώς παραδίδονταν στη στατιστική υπηρεσία βουνά εγγράφων που περιείχαν χειρόγραφα κάποια ποσά. Ετσι προέκυπταν εντελώς πλασματικά στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων».

Ο νυν διευθυντής της Eurostat, Βάλντερ Ραντεμάχερ, λέει ότι «για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου ελλείμματος ο αριθμός που μας δόθηκε ήταν 45.000.000 ευρώ, ενώ το σωστό ποσό ήταν 495.000.000! Κάποια στιγμή ο αριθμός 9 εξαφανίζεται στη διαδρομή μεταξύ δύο υπηρεσιών. Φυσικά τώρα είναι αδύνατο να βρεθεί αν αυτό το 9 διαγράφηκε ορθώς ή χάθηκε».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει: «Στις Βρυξέλλες δεν ρωτήθηκα ποτέ εκ των υστέρων μήπως δεν πήγαινε κάτι καλά με τις στατιστικές μας». Ενώ ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σημειώνει: «Ναι, οι Ελληνες εξαπάτησαν την υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να εξαπατήσει όμως μόνο εκείνος στον οποίο επιτρέπεται να κάνει κάτι τέτοιο».

Η «Ελευθεροτυπία» απευθύνθηκε στον Χανς Αϊχελ, που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, την εποχή της εισαγωγής του ευρώ στην Ελλάδα.
Οπως είπε, «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ελλάδα παραποιούσε στοιχεία. Δεν πληρούσε ένα στοιχείο -αυτό του συνολικού χρέους που ήταν το 60%- αυτό ωστόσο συνέβαινε και με την Ιταλία και το Βέλγιο. Τα στοιχεία της Ελλάδας παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή, αλλά και στην ΕΚΤ, που τα εξέτασαν πολύ προσεκτικά. Και αυτοί ήταν που έδωσαν την έγκριση. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη παραποίησης στοιχείων».πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share