Μέρκελ: Δεν αλλάζει τίποτε στον Μηχανισμό Χρηματοδότησης της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μέρκελ: Δεν αλλάζει τίποτε στον Μηχανισμό Χρηματοδότησης της Ελλάδας


Ο Μηχανισμός Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν πρόκειται να αλλάξουν...δήλωσε στις Βρυξέλλες η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Τίποτε απολύτως δεν θα αλλάξει όσον αφορά τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης για την Ευρωζώνη συνολικά και την Ελλάδα», είπε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες. Και προσέθεσε: «Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε για το μέλλον», αναφερόμενη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή για τη διαμόρφωση ενός Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα αντικαταστήσει τους δύο τρέχοντες Μηχανισμούς, η ισχύς των οποίων λήγει τον Μάιο του 2013.

Όπως είναι γνωστό, ο Μηχανισμός για την Ελλάδα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110 δισεκ. ευρώ και για την Ευρωζώνη συνολικά 750 δισεκ. ευρώ.
Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο Υπουργός Οικονομικών της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξαν την πρόβλεψη στο Μόνιμο Μηχανισμό της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή στο κόστος και των ιδιωτικών φορέων - τραπεζών και ταμείων - παρά την αύξηση που προκλήθηκε στα επιτόκια και τα σπρεντ των χωρών της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το σπρεντ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου κινείται σήμερα πάνω από τις 850 μονάδες βάσης, ενώ το σπρεντ του αντίστοιχου ιρλανδικού ομολόγου κινείται περί τις 500 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τους Financial Times, κυκλοφόρησε ένα άρθρο στους 26 ομολόγους του Υπουργούς και σε ομιλία που έκανε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είπε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων αποσκοπεί να εμποδίσει και όχι να ενθαρρύνει μια «άτακτη αναδιάρθρωση» κρατικού χρέους. Επέμεινε ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετέχουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης, ώστε να διασφαλισθεί ότι η πειθαρχία των αγορών θα ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιβάλλεται με τις κυρώσεις για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν όλο το βάρος της αναδιάρθρωσης έπεφτε στο βάρος των φορολογούμενων, αυτό θα ήταν «μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα» λαϊκής αγανάκτησης.
Bookmark and Share