Η εθνική ταπείνωση των Ιρλανδών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η εθνική ταπείνωση των Ιρλανδών

Σαν πλήγμα στην εθνική τους υπερηφάνεια αντιμετωπίζουν τη διαφαινόμενη διάσωση της οικονομίας τους οι Ιρλανδοί.
Και πολύ καλά κάνουν...

Όπως γράφει το Bloomberg, οι Ιρλανδοί αντάρτες πολέμησαν για την ανεξαρτησία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δηλώνοντας ότι δεν υπηρετούν «ούτε το Βασιλιά, ούτε τον Κάιζερ». Τώρα, η...χώρα τους καλείται να κάνει ακριβώς αυτό που τότε αρνιόταν, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα της διάσωσης από τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε χθες ότι η Ιρλανδία μάλλον θα λάβει ένα δάνειο αξίας δεκάδων δισ. ευρώ.

Οι επικρίσεις για τον πρωθυπουργό, Brian Cowen και το κόμμα του, το Fianna Fail, είναι έντονες. Η κυβέρνηση πέταξε την ανεξαρτησία «για μια γερμανική διάσωση με μερικά σελίνια συμπάθειας από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών», έγραφαν χθες οι the Irish Times.

Η κυβέρνηση «θα έπρεπε να ντρέπεται που παραδίδει την εθνική κυριαρχία», δήλωσε ο Michael Noonan, εκπρόσωπος οικονομικών του Fine Gael, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Ως Ιρλανδός που έχει ζήσει όλη τη ζωή του στο ελεύθερο ιρλανδικό κράτος, είναι επώδυνο να σκέφτομαι ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Λυπάμαι που όλα αυτά για να οποία δούλεψα και αποταμίευσα καταρρέουν κάτω από τα πόδια μου. Ανησυχώ για ταπαιδιά μου», δηλώνει στο Bloomberg ο Bill Phelan, ένας 77χρονος συνταξιούχος της κρατικής Electricity Supply Board.

Ο Cowen δηλώνει ότι η Ιρλανδία δεν έχει λόγο να νιώθει «ντροπιασμένη ή ταπεινωμένη». «Δεν τίθεται ζήτημα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας», είπε.

Και όμως, οι Ιρλανδοί, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1922 μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών απέναντι στη Βρετανική Αυτοκρατορία, νιώθουν αυτό ακριβώς.

Και κυρίως, βλέπουν το σύμβολο της οικονομικής αναγέννησης της χώρας τους, το χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 12,5%, να απειλείται, καθώς τόσο ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Josef Proell όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn έχουν δηλώσει ότι το ζήτημα της αύξησης των φόρων θα πέσει στο τραπέζι μετά τη διάσωση.
Bookmark and Share