Ιρλανδία: Και μετά το μνημόνιο... κάλπες; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: Και μετά το μνημόνιο... κάλπες;

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι το κόμμα των Πρασίνων σκοπεύει να αποχωρήσει από την ιρλανδική κυβέρνηση αφού περάσουν κάποια κρίσιμα νομοσχέδια και ο προϋπολογισμός του 2011, ζητώντας εκλογές για τον...Ιανουάριο, μετά το αίτημα που υπέβαλε το Δουβλίνο για να του χορηγηθεί οικονομική στήριξη και τη συμφωνία επί της αρχής στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να οδηγηθούν στις κάλπες το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Στην ανακοίνωσή του, όμως, τονίζουν ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση μέχρι να δημοσιευτεί ένα πρόγραμμα μέτρων λιτότητας, να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011.
"Το να αφήσουμε τη χώρα χωρίς κυβέρνηση τη στιγμή που τα θέματα αυτά δεν έχουν λυθεί θα ήταν καταστροφικό", υπογραμμίζουν οι Πράσινοι στην ανακοίνωσή τους.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού, που θα είναι ο σκληρότερος στην ιστορία της Ιρλανδίας, είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι, βεβαίως, εξαιρετικά σημαντική, αφού η κυβέρνηση συνασπισμού των Fianna Fail, Πρασίνων και ανεξάρτητων βουλευτών, έχει οριακή πλειοψηφία 3 βουλευτών στο κοινοβούλιο και η δημοτικότητά της έχει πέσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.
Bookmark and Share