ΙΟΒΕ: Δειλά σημάδια αισιοδοξίας στους Έλληνες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΙΟΒΕ: Δειλά σημάδια αισιοδοξίας στους Έλληνες

Μικρή άνοδο παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 67,3 μονάδες, σύμφωνα με τα...στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία, στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική. Αντίθετα με την πλευρά της προσφοράς όμως, στην πλευρά της ζήτησης η εικόνα επιδεινώνεται, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ. Οι καταναλωτές είναι απογοητευμένοι από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια τόσο για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όσο και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα την ακόμα πιο συγκρατημένη συμπεριφορά ως προς τις δαπάνες τους.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρώς.

- στις Υπηρεσίες, η ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και η μεγαλύτερη άνοδος των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αντισταθμίζονται από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

- στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και της ηπιότερης βελτίωσης στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, αφού οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων περιορίζονται σχετικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη θετική μεταβολή των άλλων δύο δεικτών.

- στις Κατασκευές, η κατακόρυφη άνοδος του σχετικού δείκτη εκπορεύεται τόσο από την άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όσο και από την έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τρεις από τους τέσσερις βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν τον Οκτώβριο νέες ιστορικά χαμηλές επιδόσεις: οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο επιδεινώνονται, φανερώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας. Αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώνεται περαιτέρω τον Οκτώβριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, και διαμορφώνεται στις 104,1 μονάδες και στις δύο ζώνες (από 103,6 και 103,2 μονάδες αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο), πάνω από το μακροχρόνιους μέσους όρους του. Σε επίπεδο τομέων, η άνοδος του κλίματος στη Βιομηχανία, κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη και κατά 1 μονάδα στην ΕΕ, είναι ο βασικός μοχλός βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο. Στο Λιανικό Εμπόριο, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται κατά 1 μονάδα στην ΕΕ και παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνει άνοδο κατά 1 μονάδα και στις δύο ζώνες. Τέλος, στις Υπηρεσίες, αλλά και την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι σχετικοί δείκτες τον Οκτώβριο παρέμειναν σταθεροί τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη. Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώνεται, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής αυξάνονται κατά 3 και 2 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες, ενώ άνοδος καταγράφεται και στις εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών, η οποία είναι μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ, ενώ αυξάνονται κατά 1 μονάδα στην Ευρωζώνη.
Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών δεν μεταβάλλονται από τις +5 και +8 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους κερδίζουν 2 μονάδες και στις δύο ζώνες, ενώ ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αυτές μειώνονται οριακά και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης χάνουν 1 μονάδα στην ΕΕ και αυξάνονται οριακά στην Ευρωζώνη.

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται στις +3 και -1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται σημαντικά, κατά 7 μονάδες στην ΕΕ και κατά 3 στην Ευρωζώνη, ενώ σχετικά με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, καταγράφεται οριακή ανάκαμψη και στις δύο ζώνες. Τέλος, ως προς τα αποθέματα, αυτά φαίνεται να διογκώνονται και στις δύο ζώνες, αντισταθμίζοντας εν μέρει την άνοδο των άλλων δύο επιμέρους δεικτών.

Σε σχέση με τις ευρωπαϊκές Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες ανακάμπτουν οριακά και στις δύο ζώνες και διαμορφώνονται στις -28 και -25 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Η άνοδος αυτή πάντως εκπορεύεται από τη βελτίωση των προβλέψεων για το επίπεδο των εργασιών, οι οποίες αυξάνονται κατά 5 και 4 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες, αφού οι προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες, και περισσότερο στην Ευρωζώνη.

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης δεν μεταβάλλεται από τις -12 και -11 μονάδες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο περιορίζονται οριακά στην ΕΕ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται κατά 1 μονάδα και κατ’ αντιστοιχία βελτιώνονται σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο κερδίζει 2 μονάδες και στις δύο ζώνες, ενώ οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ελαφρά σε ΕΕ και Ευρωζώνη, μετά την έντονη βελτίωση που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες – ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος – υποχωρεί και στις δύο ζώνες τον Οκτώβριο, αλλά περισσότερο στην Ευρωζώνη, και διαμορφώνεται στις +16 και +19 μονάδες αντίστοιχα. Πτώση κατά 6 και 8 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη σημειώνεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης κινούνται οριακώς ανοδικά στην ΕΕ και δεν μεταβάλλονται στην Ευρωζώνη. Τέλος, ως προς τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, αυτές βελτιώνονται κατά 3 μονάδες στην Ευρωζώνη και οριακά στην ΕΕ.
Bookmark and Share