Επιδείνωση σε όλα τα μέτωπα δείχνει το εξωτερικό ισοζύγιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Επιδείνωση σε όλα τα μέτωπα δείχνει το εξωτερικό ισοζύγιο

Τα στοιχεία του εξωτερικού ισοζυγίου πιστοποιούν ότι η ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία από το 2009, γίνεται ολοένα και πιο βαθιά.

Την ίδια ώρα η..χώρα χάνει πολύτιμους κοινοτικούς πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αμβλύνουν την κατάσταση, κινητοποιώντας συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.
Είναι ενδεικτικό ότι στο εννεάμηνο οι εισπράξεις από την Ε.Ε. καταγράφουν μείωση κατά 45% σε σύγκριση με πέρυσι.
Αντιθέτως σε σταθεροποιητικό παράγοντα αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ελληνική ναυτιλία, η οποία αποτελεί πλέον τη μόνη σχεδόν σταθερή πηγή για την εισροή συναλλάγματος.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 922 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των εισαγωγών (πλην καυσίμων και πλοίων), που υποχώρησαν κατά 2,671 δισ. ευρώ (-11,4%), υπερκάλυψε τη μείωση των εξαγωγών κατά 2,5% ή 209 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του εννεάμηνου επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ναυτιλία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στήριξης του ισοζυγίου. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι ακαθάριστες εισπράξεις, κυρίως από την εμπορική ναυτιλία, αυξήθηκαν κατά 15,6%.
Μείον 7% ο τουρισμός
Αντιθέτως, συνεχίστηκε η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς οι καθαρές εισπράξεις από την πηγή αυτή περιορίστηκαν κατά 484 εκατ.ευρώ καθώς τα ακαθάριστα έσοδα (δηλαδή οι εισπράξεις από μη κατοίκους) μειώθηκαν κατά 636 εκατ. ευρώ, ήτοι 7%. Ταυτοχρόνως μειώθηκε και η δαπάνη των Ελλήνων για τουρισμό στο εξωτερικό κατά 8,3% (152 εκατ. ευρώ).
* Οι απώλειες κοινοτικών πόρων αποτυπώνονται στο Ισοζύγιο Κεφαλαίων Μεταβιβάσεων. Σύμφωνα με αυτά οι μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. προς τη Γενική Κυβέρνηση υποχώρησαν στα 886 εκατ. ευρώ, από 1,604 δισ. ευρώ που ήταν το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών συνεχίστηκε η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς και η εκροή ξένων επενδυτών από την εγχώρια αγορά ομολόγων και το Χ.Α.
Πιο αναλυτικά, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 404 εκατ. ευρώ. από 986 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 18,3 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εισροής 23,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 29,2 δισ. ευρώ, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, εκροή ύψους 1,2 δισ. ευρώ σημειώθηκε επίσης λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού. *
Bookmark and Share