Μετρητής εισροών - εκροών στα βενζινάδικα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μετρητής εισροών - εκροών στα βενζινάδικα

Για την αντιμετώπιση νοθείας & λαθρεμπορίου.

Σύστημα εισροών - εκροών στην αντλία αποκτούν μετά τις ταμειακές μηχανές τα 7.500 πρατήρια υγρών καυσίμων όλης της χώρας, σε μια...προσπάθεια να ελεγχθούν το λαθρεμπόριο και η νοθεία και το Δημόσιο να εισπράξει μέσα στην επόμενη χρονιά περίπου 190 εκατ. ευρώ.
Οση βενζίνη μπαίνει, τόση βγαίνει
Η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση πιστοποιημένων συστημάτων ελέγχου για τις ποσότητες καυσίμων που μπαίνουν και βγαίνουν από τα βενζινάδικα υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από το αρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και απομένουν οι υπογραφές του υπουργείου Μεταφορών.
Σε συνδυασμό με τη λειτουργία ταμειακών μηχανών (άγνωστο αν και πότε θα διασυνδεθούν) αλλά και την προγραμματιζόμενη για το 2011 εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών θα αποτελέσει όπλο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, που εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως μέχρι και 1 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους.
Αρκεί να σημειωθεί πως ενώ η μείωση στην κατανάλωση καυσίμων φτάνει ώς και 20%, η πτώση για το πετρέλαιο θέρμανσης περιορίζεται σε μόλις 10-11%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καυσίμων, το γεγονός ότι οι πωλήσεις «κρατάνε» παρά τις υψηλές θερμοκρασίες δείχνει ότι πολλοί συνεχίζουν να πουλάνε πετρέλαιο θέρμανσης ως κίνησης κερδίζοντας μεγάλα ποσά από τη διαφορά του φόρου.
Το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί μεμονωμένα σε περίπου 1.000 μεγάλα πρατήρια στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Διασυνδέει ηλεκτρονικά τις δεξαμενές του πρατηρίου με την αντλία παροχής καυσίμου και δίδει ανά πάσα στιγμή στις αρμόδιες υπηρεσίες τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που αγοράστηκε ή πουλήθηκε από το πρατήριο.
Το πλεονέκτημα για τον καταναλωτή είναι ότι θεωρητικά το σύστημα διασφαλίζει ότι οι ποσότητες που του παραδίδονται και αναγράφονται στον μετρητή της αντλίας είναι οι πραγματικές. Ενα σημαντικό πρόβλημα που εν πολλοίς θα κρίνει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την αποτελεσματική υλοποίηση του μέτρου είναι το κόστος εγκατάστασης.
Εως 20.000 ευρώ η εγκατάσταση
Κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ (πάνω από 110 εκατ. ευρώ συνολικά) και αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνου Ρόβλια να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και μέσω κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τους πρατηριούχους.
Bookmark and Share