Υπό προϋποθέσεις η έκδοση της «φοροκάρτας» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υπό προϋποθέσεις η έκδοση της «φοροκάρτας»

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση τονίζει η...Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έκρινε ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα, αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.Υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων και ο ΦΠΑ. Η κάρτα, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.
Η Aρχή θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογούμενους και θα δημιουργείται το «φορολογικό προφίλ» τους. Η Αρχή τονίζει επίσης οι αγορές από τους φορολογούμενους, κατά συνέπεια και τα προσωπικά τους δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος να γίνεται από τρίτους επεξεργασία για άλλους σκοπούς.

Στη γνωμοδότηση προτείνεται να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών να γνωστοποιούνται ετησίως μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Το Yπουργείο Οικονομικών

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εργάζεται προκειμένου να περιληφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στην υλοποίηση της κάρτας συλλογής αποδείξεων, σχολιάζει το Yπουργείο Οικονομικών,
«Η γνωμοδότηση θέτει ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της κάρτας, όπως νομοθετική ρύθμιση, ανωνυμία κατά τη χρήση της και μέτρα ασφαλείας κατά την εφαρμογή της, θέματα που έχουν ήδη προβλεφθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η γνωμοδότηση περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες το Yπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει ως προς τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, το κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησής τους, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Bookmark and Share