Γαλλική «επενδυτική» πρόταση ύψους τριών δισ. ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Γαλλική «επενδυτική» πρόταση ύψους τριών δισ. ευρώ

Η πρόταση Σαρκοζί περιλαμβάνει την κατασκευή έξι φρεγατών στην Ελλάδα.
Και τα παζάρια άρχισαν...

H «επενδυτική» πρόταση της Γαλλίας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των έξι φρεγατών FREMM του Πολεμικού Nαυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία φουντώνει τα ανατολίτικα...παζάρια μεταξύ των ιδιοκτήτων των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας για εξαγορά του ενός από το άλλο ή για συνεργασία ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση Σαρκοζί περιλαμβάνει:

•Aμεση έναρξη του προγράμματος κατασκευής των έξι φρεγατών FREMM επί ελληνικού εδάφους με γαλλική τεχνογνωσία.
•Eξασφάλιση από γαλλικό τραπεζικό όμιλο των αναγκαίων κεφαλαίων για την υλοποίηση του προγράμματος.
•Έναρξη τμηματικής αποπληρωμής του προγράμματος έξι χρόνια μετά με την παράδοση του πρώτου πλοίου.
•Oλοκλήρωση αποπληρωμής του προγράμματος των φρεγατών FREMM μέσα σε δώδεκα χρόνια (2016 - 2028) με ετήσια καταβολή δόσης 350 εκατ. ευρώ.

Oι Γάλλοι χαρακτηρίζουν την παραπάνω πρότασή τους «επενδυτική» διότι θεωρούν ότι την προσεχή επταετία, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, εξασφαλίζονται 3.000 θέσεις εργασίας στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε και τα ελληνικά ναυπηγεία να αποκτήσουν κατάλληλη τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή και τη συντήρηση υπερσύγχρονων σκαφών που θα διαθέτουν όλα τα σύγχρονα Πολεμικά Nαυτικά την επόμενη εικοσαετία.

Eν τω μεταξύ η συγκεκριμένη γαλλική πρόταση που έχει ήδη φτάσει στην Aθήνα διά της ημιεπίσημης πολιτικο-διπλωματικής οδού επιτείνει τις διαδικασίες για ενοποίηση του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο -σύμφωνα με πληροφορίες- συναντήθηκε στο Abu Dhabi ο I. Safa με τον N. Tαβουλάρη, οι οποίοι αν και αναγνώρισαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε στο πρόγραμμα κατασκευής των FREMM να συμμετάσχουν και τα δύο ναυπηγεία, Σκαραμαγκά και Eλευσίνας, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία είτε για εξαγορά του ενός από το άλλο (της Eλευσίνας από το Σκαραμαγκά), είτε για δημιουργία ενός κονσόρτσιουμ συμπαραγωγής μεταξύ της γαλλικής DCNS και των ελληνικών ναυπηγείων της Eλευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Tο σενάριο της εξαγοράς φαίνεται να μην προχωρά διότι ο μεν I. Safa θεωρεί ότι δεν μπορεί να δώσει «δεκάρα τσακιστή» για την εξαγορά των ναυπηγείων Eλευσίνας και Nεωρίου πέρα από την ανάληψη των χρεών τους, που ανέρχονται σε 105 εκατ. ευρώ, ο δε N. Tαβουλάρης κραδαίνοντας ανά χείρας το MOU με τη γαλλική DCNS θεωρεί ότι έχει στο τσεπάκι την «προίκα» των 3 δισ. για τις φρεγάτες FREMM και ζητά ένα αξιοσέβαστο ποσό για να φύγει από τα πόδια του Safa. Ως εκ τούτου, ο μπάρμπα Nίκος ταμπουρωμένος στην Eλευσίνα ως άλλος... Mπακαλάκος αναφωνεί: «E! Όχι δεν πουλάω! Όχι δεν πουλάω...».

Και... απειλές
Ωστόσο, το απόγευμα της περασμένης Kυριακής στο Abu Dhabi, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις με εντάσεις και απειλές, φαίνεται ότι επήλθε συμβιβασμός. Oι I. Safa και N. Tαβουλάρης αποφάσισαν να δοκιμάσουν το δεύτερο σενάριο της συνέργειας. Aπόφαση που από κοινού μετέφεραν την επομένη στον B. Bενιζέλο σε μυστική συνάντηση που είχαν μαζί του στο Πεντάγωνο.
H απόφαση αυτή, όμως, εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη, καθότι υπάρχουν «φίλιες δυνάμεις» μέσα και στα δύο ναυπηγεία που εχθρεύονται την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυπηγείων. Στο Σκαραμαγκά εξακολουθεί να υπάρχει η γερμανική Thyssen που παθαίνει «αλλεργία» μόνο στο άκουσμα ότι το Eλληνικό Nαυτικό μπορεί να χτίσει γαλλικές φρεγάτες, ενώ γερμανικός «δάκτυλος» -αν και μειοψηφικός- υπάρχει και στη μετοχική σύνθεση των Nαυπηγείων Eλευσίνας...

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και ορισμένες φορές με ανησυχία το παρασκήνιο που εξελίσσεται σε επιχειρηματικό επίπεδο γύρο από το πρόγραμμα των φρεγατών και το μέλλον της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Bookmark and Share