Καταργούνται χαμηλότοκα τραπεζικά προϊόντα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Καταργούνται χαμηλότοκα τραπεζικά προϊόντα.

Αυξάνονται επιτόκια σε δάνεια και κάρτες

Σε αυξήσεις των επιτοκίων τους στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, προσπαθώντας να...αντισταθμίσουν τις «απώλειες» από τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων.
Ηδη οι αυξήσεις στα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων είναι της τάξης του 0,25 με 0,35 της μονάδας (όπως ανακοίνωσαν οι τράπεζες Πειραιώς και Αγροτική) ενώ η FBBank μειώνει το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού Europremium κατά 0,25 της μονάδας. Αυξήσεις όμως έχουμε και στα επιτόκια επιχειρηματικής πίστης κατά 0,5 της μονάδας.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος απευθύνει σύσταση στους τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4%, για να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα επιτόκια δανείων. Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο κεντρικός τραπεζίτης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στην αγορά.
Ταυτόχρονα το επιτόκιο euribor τριμήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο 1,026% και έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 5 μήνες.
Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010, το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης αυξάνεται στο 10,60% από 10,25% και το βασικό επιτόκιο για δάνεια προς αγρότες στο 6,60% από 6,25%. Το βασικό επιτόκιο των ανοικτών δανείων στο 10,25%.
Επίσης η Αγροτική Τράπεζα την περασμένη βδομάδα αύξησε τα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών, τα οποία για αγορές κυμαίνονται από 15,35% έως 15,65% ανάλογα με τον τύπο της κάρτας, ενώ το νέο επιτόκιο αναλήψεων διαμορφώνεται σε 16,60%. Τα αντίστοιχα επιτόκια της ATEClub Visa για μισθοδοτούμενους διαμορφώνονται σε 13,65% και 14,65%.
Η FBBank ανακοίνωσε ότι μειώνει στο 1% το επιτόκιο του λογαριασμού Europremium, από 1,25%. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στο εξής θα είναι ίσο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1%) και δεν θα υπάρχει η προσαύξηση του 0,25.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που οι τράπεζες καταργούν και αποσύρουν από την αγορά χαμηλότοκα προϊόντα καταναλωτικής πίστης και δη ανοικτά δάνεια, καθώς τα θεωρούν ασύμφορα. Επίσης περιορίζονται και οι προσφορές για μεταφορές υπολοίπων από πιστωτικές κάρτες καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα «επικίνδυνη» κατηγορία.
Οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια -και κυρίως στις πιστωτικές κάρτες- έχουν φτάσει το 20% και αντιστοιχούν σε «κόκκινες οφειλές» ύψους 7 δισ. ευρώ (στα 35,6 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές).
Bookmark and Share