Καταστροφολόγοι ή ρεαλιστές..; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Καταστροφολόγοι ή ρεαλιστές..;

Καταστροφολόγοι ή ρεαλιστές;Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που εκτιμούν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν συλλήβδην σε ότι αφορά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.Ορισμένοι προβλέπουν διάλυση της ευρωζώνης, άλλοι έξοδο της Ελλάδας, της...Ισπανίας ή της Πορτογαλίας από αυτή, ενώ αναπόφευκτοι είναι οι παραλληλισμοί με την κρίση στην Αργεντινή.

“Η διαχείριση του χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος”, δήλωσε ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής του Quantum Fund μαζί με τον Τζορτζ Σόρος, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters.
Ο Τ. Ρότζερς ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι “διαβρώνουν την αξία του ευρώ και την αξία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας” και προέβλεψε ότι σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει κοινό νόμισμα.

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να επιστρέψει στη δραχμή υποστήριξε μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση στην Αθήνα ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέφρασε την άποψη ότι, όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους.

Ο Τζόναθαν Μπάιντερ, πρώην τραπεζίτης της Standard Asset Management ο οποίος είναι επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της Consilium Investment Management στοιχηματίζει σε δηλώσεις του στο Μπλούμπεργκ ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα εγκαταλείψουν το ευρώ.“Θα δείτε πιθανόν τουλάχιστον μία αναδιάρθρωση πριν το τέλος του επόμενου έτους”, αναφέρει.

“Δεν είναι τόσο ότι οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί θα διακόψουν τη χρηματοδότηση για την Ελλάδα”, αναφέρει ο Μπίντερ, “Πιθανόν η Ελλάδα θα σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα πει: δεν μπορούμε να αντέξουμε την πίεση αυτού του μείγματος πολιτικής γιατί δημιουργεί κοινωνική δυσαρέσκεια”.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, δήλωσε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.
Bookmark and Share