Γράφουν οι New York Times:
"Η υπαναχώρηση της Βόρειας Κορέας από την απειλή ότι θα απαντήσει δυναμικά στα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήγαγε αυτήν την εβδομάδα η Νότια Κορέα, ενδεχομένως, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, να σηματοδοτεί...προσωρινή αλλαγή στάσης σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά του πρόσφατου παρελθόντος.
Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει με αντίποινα σε περίπτωση που η Νότια Κορέα πραγματοποιούσε τα προγραμματισμένα της γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη νήσο Γεονπγεόνγκ, η οποία είχε βομβαρδιστεί τον περασμένο μήνα από το βορειοκορεατικό πυροβολικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες. Οταν όμως ο Νότος αψήφησε τις απειλές και προχώρησε στα διάρκειας 94 λεπτών γυμνάσια πυροβολικού που είχε προγραμματίσει τη Δευτέρα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά αναίρεσε όσα έλεγε πριν, ανακοινώνοντας «ότι δεν αξίζει τον κόπο να απαντήσει κανείς με αντίποινα στις ασκήσεις».
Κλάδος ελαίας
Οι πολιτικοί αναλυτές μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για την ξαφνική αλλαγή τόνου από τη Βόρεια Κορέα, ένα από τα πλέον κλειστά και κρυψίνοα καθεστώτα του κόσμου. Λέγεται ότι βοήθησε η επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού ανεπίσημου μεσολαβητή και κυβερνήτη της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Πράγματι, η Πιονγιάνγκ φάνηκε να προσφέρει κλάδο ελαίας στον κ. Ρίτσαρντσον συναινώντας στο αίτημά του να επιτραπεί η επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.
«Χαιρετίζω την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε η Νότια Κορέα και τη νομιμότητα των στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες προχώρησε», δήλωσε από το Πεκίνο στους δημοσιογράφους ο κ. Ρίτσαρντσον. «Και χαιρετίζω επίσης την απόφαση της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας να μην απαντήσει», προσέθεσε. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι ο Βορράς αποφάσισε να αγοράσει χρόνο προκειμένου να δει αν οι επιθέσεις του περασμένου μήνα θα εξαναγκάσουν τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ενδεχομένως και να συναινέσουν σε παραχωρήσεις. Λένε ότι πρόκειται για μια τακτική χαρακτηριστική της βορειοκορεατικής διπλωματίας: να προχωρεί δηλαδή σε προκλητικές πράξεις, προκειμένου να πείσει την άλλη πλευρά να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.
Παρά την προπαγάνδα της Πιονγιάνγκ για την περήφανη ανεξαρτησία της, η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, το καθεστώς χρειάζεται απελπισμένα βοήθεια σε τρόφιμα, εν όψει και των δύσκολων μηνών του χειμώνα που έρχεται. Πιθανό είναι επίσης να ζητήσει εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον, σε μια στιγμή που ο ευπαθής ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ιλ, προσπαθεί να δρομολογήσει τη διαδοχή του από τον νεαρό και άκαπνο γιο του, Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Η Βόρεια Κορέα σκέφτεται με πολύ στρατηγικό τρόπο», υπογραμμίζει ο Γιανγκ Μο Γιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ. «Νομίζω ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα διαλόγου», μας λέει. Η Νότια Κορέα αποφάσισε να προχωρήσει στα γυμνάσια παρά τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο πιθανώς να οδηγούσε σε κλιμάκωση της έντασης και παρά το κάλεσμα της Κίνας και της Ρωσίας να τα αναβάλει. Αρνούμενη να τσιμπήσει στο δόλωμα της διαφαινόμενης στρατιωτικής πρόκλησης από τον Νότο, η Πιονγιάνγκ, από την πλευρά της, ίσως ήθελε να φανεί η πιο συνετή από τις δύο Κορέες στη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα στους παραδοσιακούς υποστηρικτές της – το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Αναλυτές πιθανολογούν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί και να ήθελε να αποκαταστήσει την εικόνα της στη νοτιοκορεατική κοινή γνώμη, η οποία αντέδρασε οργισμένα στους θανάτους αμάχων στο Γεονπγεόνγκ. Εξάλλου, η Πιονγιάνγκ έχει τον τρόπο της να παίρνει με το μέρος της μερίδα της κοινής γνώμης στον Νότο και ιδιαίτερα της Αριστεράς, η οποία στη συνέχεια πιέζει για να της δοθεί βοήθεια και να γίνουν βήματα διαλόγου. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ποιος είναι ο πραγματικός υποστηρικτής της ειρήνης και ποιος είναι ο προβοκάτορας του πολέμου», έγραψε σε τηλεγράφημά του το Βορειοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα.
Προβλέψεις για ασύμμετρο χτύπημα
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποδειχθεί επιτυχημένη η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να φέρει τους αντιπάλους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Αμερική αρνείται να εμπλακεί σε διμερείς συνομιλίες, επιμένοντας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο σε εξαμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή δηλαδή και της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Ομως, η Ουάσιγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ έχουν απορρίψει τις προτάσεις για επανέναρξη του διαλόγου, αν δεν προηγηθούν πρώτα κινήσεις από την πλευρά της Πιονγιάνγκ, που να δείχνουν ότι είναι διατεθειμένη να καταργήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, κάτι που εκείνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.
Εν τούτοις, αν ο Βορράς διαπιστώσει ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ τον αγνοούν, τότε ίσως να χτυπήσει και πάλι, βρίσκοντας πιθανόν ξανά κάποιο αδύναμο σημείο στις άμυνες του Νότου. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το χτύπημα θα είναι σίγουρα ασύμμετρο, αντισυμβατικό και απρόσμενο. Αυτό άλλωστε ισχύει και για το χτύπημα του περασμένου μήνα, το οποίο συνέλαβε εξαπίνης τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, καθώς οι αξιωματούχοι τους δεν περίμεναν να πληγούν πολιτικοί στόχοι. «Οι προκλήσεις τους ξεπερνούν πάντοτε τη φαντασία μας», λέει ο στρατηγός Χαν Μιν Κου, επικεφαλής του νοτιοκορεατικού ΓΕΕΘΑ. Για τους αναλυτές, όμως, οι προκλήσεις αυτές φανερώνουν απλώς την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει ο Βορράς, ο οποίος χρειάζεται επειγόντως την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας"
Post Top Ad
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
"Αγνωστοι αι βουλαί της Βόρειας Κορέας"