Εντολή για αλλαγές στον «Καλλικράτη» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εντολή για αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Το ανώτατο δικαστήριο ζητά διορθώσεις στον τρόπο λειτουργίας των 13 περιφερειών

Αμεσες διορθώσεις σε επιμέρους ζητήματα (υπαλληλικής, κυρίως, φύσης) ζητεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα...διατάγματα που αφορούν τους οργανισμούς λειτουργίας των 13 νέων περιφερειών και 7 κρατικών διοικήσεων, ανάβοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» στην προώθησή τους, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και η κατανομή των υπαλλήλων. Σε γενικές γραμμές τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων έχουν αρχίσει να κρίνονται νόμιμα.

Ομως ταυτόχρονα το ΣτΕ έχει εντοπίσει προβλήματα νομιμότητας ή και συνταγματικής φύσης σε κάποιες διατάξεις, με συνέπεια να πρέπει να ακολουθήσει «αγώνας δρόμου» από το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις το ταχύτερο δυνατό. Και τούτο διότι τα Π.Δ. πρέπει να δημοσιευθούν τάχιστα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου σχεδίου από την αρχή του 2011 με βάση το νέο «χάρτη αρμοδιοτήτων» και την κατανομή-τοποθέτηση των υπαλλήλων στις θέσεις τους και όσων προέρχονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Τοποθετήσεις
Προβλήματα θα δημιουργηθούν με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στις νέες οργανικές μονάδες, καθώς υπάρχουν ήδη πολλές διαμαρτυρίες υπαλλήλων ότι, ενώ είχαν τα απαιτούμενα προσόντα στις θέσεις που ήδη υπηρετούν για να γίνουν προϊστάμενοι, με τα σχέδια Π.Δ. σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Αν δεν υπάρξει λύση του ζητήματος με μελλοντική ρύθμιση, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει «μπαράζ» προσφυγών στα δικαστήρια, πιθανότατα και με οικονομικές αξιώσεις για αναδρομικά από διαφορές αποδοχών. Με αφορμή το πρώτο σχέδιο Π.Δ. που επεξεργάστηκε για την Περιφέρεια Κρήτης, το ΣτΕ εντόπισε και άλλα προβλήματα, αφού σε διάφορες οργανικές μονάδες προβλέπεται ότι μπορούν να αναλάβουν προϊστάμενοι υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ. Ομως, το ανώτατο δικαστήριο υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, ζητεί να αλλάξει η σχετική ρύθμιση, επικαλούμενο τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό (233/10) οι θέσεις προϊσταμένων μπορούν να καλυφθούν από υπαλλήλους ΔΕ, μόνο στην περίπτωση που είναι αδύνατη η κάλυψή τους από υπαλλήλους κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ, που κατέχουν τον ίδιο τουλάχιστον βαθμό. Γι΄ αυτό υποδεικνύει στο υπουργείο να διορθωθούν διατάξεις που προβλέπουν ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένων από ΔΕ μόνο, τουλάχιστον σε 10 τμήματα γραμματειών διευθύνσεων (το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα άλλα Π.Δ. περιφερειών).
Bookmark and Share