14,6% ανεργία το 2011 σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

14,6% ανεργία το 2011 σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού

Εκρηξη ανεργίας, μαζικές απολύσεις, απώλεια θέσεων μόνιμης απασχόλησης και μεγαλύτερη ανασφάλεια «φέρνει» η χρονιά που ξεκίνησε.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το γ' τρίμηνο του 2010, οι άνεργοι άγγιξαν τα 621.938 άτομα. Ο αριθμός...τους αυξήθηκε κατά 33,7% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην εύρεση εργασίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και δη οι νεώτερες. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έως 29 χρόνων ήταν 30,9%, υπερδιπλάσιο δηλαδή του εθνικού μέσου όρου (12,4%). Σκούρα είναι τα πράγματα και για όσους χάσουν τη δουλειά τους σε ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών. Το 55% εξ αυτών (άνεργοι ηλικίας 45-64 ετών) αναζητούν δουλειά για περισσότερο από 12 μήνες (48,40% είναι το εθνικό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ενσωματώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και το 2011. Οι προβλέψεις αυτές κάνουν λόγο για ανεργία στο 14,6%.

Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα έχουν έρθει και αρκετοί συμβασιούχοι του Δημοσίου ενώ αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι. Οπως αναφέρουν εργοδότες αλλά και στελέχη εύρεσης προσωπικού, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπιστούν ως υποψήφιοι «δεύτερης διαλογής». Αυτό οφείλεται κυρίως στη στερεότυπη αντίληψη ότι όσοι πέρασαν από το Δημόσιο έχουν χαμηλή παραγωγικότητα. Αυξημένος θα είναι και ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσουν από πεπειραμένους εργαζομένους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα που επίσης αναζητούν δουλειά και θεωρείται ότι έχουν το προβάδισμα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αισθητά μειωμένη ζήτηση των επιχειρήσεων για εργαζόμενους, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας διαθέσιμης έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Νοέμβριος 2010), οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση για το 3μηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2009.

Στη βιομηχανία, το 22% των εταιρειών του κλάδου προβλέπει μείωση των θέσεων εργασίας (21% τον Νοέμβριο του 2009). Στις κατασκευές σχεδόν οι μισές εταιρείες θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού (48% από 32% έναν χρόνο πριν). Στις υπηρεσίες, τέλος, πάνω από μια στις τρεις επιχειρήσεις (34%) θα μειώσει τις θέσεις εργασίας μέχρι τον επόμενο μήνα (22% έλεγαν «ναι» σε περικοπές έναν χρόνο πριν).

Στο λιανικό εμπόριο περικοπές εργαζομένων ετοιμάζει το 20% των επιχειρήσεων έναντι μόλις 9% τον Νοέμβριο του 2009. Ο κλάδος αυτός είναι ο μόνος που έχει, έστω και οριακά, θετικό «ισοζύγιο». Δηλαδή η πρόθεση για προσλήψεις ξεπερνά αυτή για απολύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Νοέμβριο οι αναγγελίες προσλήψεων «έπεσαν» κατά 20,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν (άγγιξαν τις 61.870). Οι απολύσεις, από την άλλη, έφτασαν μέσα σε έναν μήνα τις 31.573.

Φαινόμενο που εκτιμάται ότι θα ενταθεί το τρέχον έτος είναι και η υποκατάσταση μισθωτών θέσεων αορίστου χρόνου με άλλους προσωρινής ή μερικής απασχόλησης. Από τις 99.500 θέσεις μισθωτής εργασίας που χάθηκαν μεταξύ γ' τριμήνου του 2010 και της αντίστοιχης περιόδου το 2009, 9 στις 10 ήταν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να πουν το «ναι» σε μια επισφαλή θέση εργασίας που είτε έχει «ημερομηνία λήξης» είτε είναι για λίγες ώρες την εβδομάδα κι ας παίρνουν λιγότερα χρήματα. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους, το ότι δεν τα κατάφεραν να βρουν μια μόνιμη απασχόληση με πλήρες ωράριο. Ετσι, περιορίζονται στα λίγα...
Bookmark and Share