Η Goldman Sachs μυρίστηκε πολύ ψητό στο Facebook - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η Goldman Sachs μυρίστηκε πολύ ψητό στο Facebook

Ο λόγος για τον αμερικανικό κολοσσό της επενδυτικής τραπεζικής Goldman Sachs, ο οποίος παραμονές του 2011 επένδυσε 450 εκατ. δολάρια για την αγορά μεριδίου στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Μια συμφωνία, η οποία, μαζί με τα 50 επιπλέον εκατ. δολάρια που επένδυσε ταυτόχρονα η ρωσική...Digital Sky Technologies, αποτιμά την αξία του δημοφιλέστερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο στα 50 δισ. δολάρια, 15 δισ. περισσότερα σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο και υπερτριπλάσια από αυτήν που είχε πριν από ένα χρόνο. Αξία που εδραιώνει το Facebook στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών του Ιντερνετ, πίσω από το Google και το Amazon.

Αν μη τι άλλο, η Goldman Sachs μυρίστηκε ψητό και μάλιστα πολύ. Το Facebook δεν μια τυχαία εταιρεία του Ιντερνετ. Είναι μια.... success story, ανάλογη της Microsoft. Κοπιάροντας την ιδέα τριών συμφοιτητών του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο 26χρονος σήμερα πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε το Facebook το Φεβρουάριο του 2004. Το Σεπτέμβριο του 2009 οι χρήστες του Facebook είχαν φτάσει τα 300 εκατομμύρια ενώ στα τέλη του 2010 τα 550 εκατομμύρια. Λίγο νωρίτερα, Μάρτιο του 2010, η επισκεψιμότητα του ιστότοπου είχε ξεπέρασει ακόμη και αυτήν του Google στις ΗΠΑ. Η ανάπτυξή του δεν ήταν απλώς μεγάλη, ήταν αλματώδης, ενώ η αυξανόμενη τεράστια βάση χρηστών υπόσχεται τεράστια μελλοντικά έσοδα από τη διαφήμιση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες δραστηριότητες, και κέρδη για όποιον θα επένδυε σε αυτό.

Το μεγάλο του όπλο είναι η μεγάλη και εξειδικευμένη βάση δεδομένων που διαθέτει και πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία των χρηστών του, που μπορούν να τραβήξουν στοχευμένη διαφήμιση. Διόλου τυχαία οι προβλέψεις για τα περσινά διαφημιστικά του έσοδα εκτιμώνται στα 1,4 δισ. δολάρια, που είναι κατά 50% υψηλότερα σε σχέση με το 2009.

Ομως, το Facebook δεν είναι εισηγμένο ακόμη στο χρηματιστήριο, αν και μελετά κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Η επένδυση της Goldman Sachs τού προσφέρει την αναγκαία για μια μελλοντική δημόσια προσφορά αποτίμηση «αναφοράς» από έναν κορυφαίο χρηματοπιστωτικό οίκο. Επιπλέον, ανοίγει δουλειές και στην Goldman..enet.gr.
Bookmark and Share