Στον… αέρα η δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στον… αέρα η δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Με απεργία πείνας απειλούν οι κατηγορούμενοι

Δυο μήνες απομένουν για να συμπληρωθεί το 18μηνο προσωρινής κράτησης δυο εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και η δίκη που....διεξάγεται για την συγκεκριμένη υπόθεση, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» με τους κατηγορουμένους να αποχωρούν από αυτή, να παύουν τους συνηγόρους τους και να προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας.
Αιτία ήταν η απόρριψη των αιτημάτων τους από το δικαστήριο για μη παρακράτηση των ταυτοτήτων όσων εισέρχονται στη δικαστική αίθουσα και για μαγνητοφώνηση της δίκης.
Το πρώτο αίτημα απερρίφθη με το σκεπτικό ότι η δίκη διεξάγεται σε χώρο φυλακών ενώ το δεύτερο διότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να καλυφθεί το κόστος της μαγνητοφώνησης.
Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι τα μέλη του δικαστηρίου δεν διαφωνούν με την μαγνητοφώνηση της διαδικασίας, πλην όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την μαγνητοφώνηση.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τις δύο πρώτες ημέρες της δίκης, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα αρχίσει η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης. Και αυτό γιατί, ακόμη και οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων να παραβλεφθούν, οι νέοι συνήγοροι που όρισε το δικαστήριο (αν δεχθούν να αναλάβουν την υπόθεση και αν φυσικά οι κατηγορούμενοι συναινέσουν να εκπροσωπηθούν από εκείνους) θα ζητήσουν από το δικαστήριο προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεση, κάτι που αυτόματα συνεπάγεται πολυήμερη διακοπή της διαδικασίας.
Ήρθαν στα χέρια
Πέρα όμως από την απόρριψη των αιτημάτων, ένταση προκαλείται και από -την καταγγελλόμενη από τους κατηγορουμένους και τους συγγενείς τους- παρουσία αστυνομικών με πολιτικά μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας η δικαστική αίθουσα μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης, με συμπαραστάτες των κατηγορουμένων και αστυνομικούς να έρχονται στα χέρια. Για να πέσουν οι τόνοι χρειάστηκε να παρέμβουν άνδρες της Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ)! Όλα ξεκίνησαν όταν φίλοι των κατηγορουμένων κατήγγελλαν ότι «αστυνομικός με πολιτικά» βιντεοσκοπεί την αποχώρηση τους από το δικαστήριο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα εκείνες τις στιγμές, αστυνομικός μπήκε στη δικαστική αίθουσα για να ενημερώσει τον διοικητή ότι οι κατηγορούμενοι επιχειρούν να αποδράσουν! Τελικά, όπως διαπιστώθηκε κάποιοι από τους κατηγορούμενους για να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους κατευθύνθηκαν προς τον προαύλιο χώρο των φυλακών και οι αστυνομικοί τους οδήγησαν αμέσως πίσω στο κρατητήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί δήλωση του κατηγορουμένου Γ. Καραγιαννίδη, ο οποίος εκπροσωπώντας συγκατηγορούμενους καταφέρθηκε κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης που εκθέτουν την προσωπική ζωή τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.
Bookmark and Share