Φωτοβολταικά, ένα νέο πεδίο «δόξας» για τα αγροτικά μπλόκα… - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταικά, ένα νέο πεδίο «δόξας» για τα αγροτικά μπλόκα…

«Εννέα εκατομμύρια ευρώ έχουν χάσει μέχρι στιγμής οι αγρότες λόγω απόρριψης των αιτήσεων τους για κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων».

Αυτό ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ...ο γνωστός από τα περυσινά μπλόκα και από την κάθε βράδυ «ηρωική» παρουσία του στα κανάλια, πρόεδρος των αγροτών Βόρειας Φθιώτιδας Βάιος Γκανής, ο οποίος επέρριψε, ευθύνες στη ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, γιατί δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους αγρότες για το πού θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις.

Κι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι τα φωτοβολταϊκά μπορεί να αποτελέσουν φέτος μια καινούργια αφορμή για την επίδειξη αγωνιστικού πνεύματος από τους αγροτοπατέρες, παρότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αιτιάσεις τους στερούνται πραγματικής βάσης.

Έχουν λοιπόν δίκιο οι αγρότες που φωνάζουν ότι τους «κορόιδεψαν» ; Αν ναι, ποιος ευθύνεται και πότε ξεκίνησε να σχηματίζεται η συγκεκριμένη «φούσκα» ;

Η κυβέρνηση καλλιέργησε φρούδες ελπίδες…

Τον πανζουρλισμό με τα αγροτικά φωτοβολταικά πυροδότησαν τα όνειρα που άφησε να καλλιεργηθούν η κυβέρνηση, από το περασμένο καλοκαίρι, για ένα άκοπο εγγυημένο εισόδημα πολλών χιλιάδων ευρώ κατ’ έτος, που θα αποτελούσε συμπλήρωση των απωλειών που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι, δε, πιστεύουν, ότι οι ελπίδες καλλιεργήθηκαν επίτηδες, ενόψει των εκλογών για τους ΟΤΑ το φθινόπωρο.
Ενώ δηλαδή έπρεπε εξαρχής να ειπωθεί με σαφήνεια και από επίσημα χείλη στον αγροτικό κόσμο πως δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να ικανοποιηθούν οι χιλιάδες των αιτήσεων που φαινόταν ότι θα συγκεντρωθούν, αυτό δεν συνέβη.
Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στο νόμο για τις ΑΠΕ που ψήφισε το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Ιούλιο. Έπειτα από αίτημα και πιέσεις αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες κατάφεραν στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ, να εξασφαλίσουν ότι μπορούν κατ΄ εξαίρεση να υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, οι οποίες αιτήσεις μάλιστα θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.
Γιατί κατ΄ εξαίρεση; Διότι ο νόμος έλεγε πως για ένα τρίμηνο μετά από την ψήφισή του, και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα καθόριζε την «πράσινη» ισχύ που μπορεί να εγκαθίσταται στη χώρα ανά έτος, (μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο δηλαδή) απαγορεύεται η εξέταση νέων αιτημάτων. Εξαίρεση προβλέφθηκε μόνο για τρεις κατηγορίες: «για εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια και στέγαστρα, για σταθμούς ΑΠΕ από βιομάζα και για επαγγελματίες αγρότες εφόσον πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, ισχύος έως 100 kW».


«Δεν αντέχει το δίκτυο» έλεγαν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ αλλά κανείς δεν άκουγε…

Το υπουργείο χωρίς να συνειδητοποιήσει τη «φούσκα» που θα δημιουργούνταν, επέτρεψε την υποβολή αγροτικών αιτήσεων, που άρχισαν να συσσωρεύονται στην αρχή κατά εκατοντάδες, και αργότερα κατά χιλιάδες στα γραφεία της ΔΕΗ. Οι υπηρεσίες της τελευταίας διαμήνυαν αλλά χωρίς να εισακούγονται, πως το σύστημα δεν τις «αντέχει». Διότι το ηλεκτρικό δίκτυο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, και για να «σηκώσει» περισσότερη ισχύ, χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού του πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που οι αρμόδιοι γνώριζαν από πριν.


Τα 6.000 αιτήματα…
Τελικά, και με καθυστέρηση πολλών μηνών το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε το φθινόπωρο την περίφημη απόφαση καθορισμού της «πράσινης» ισχύος στη χώρα, οπότε και σταμάτησε η κατά προτεραιότητα υποβολή αιτήσεων για ΑΠΕ από αγρότες. Ήταν όμως ήδη αργά, καθώς είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 6.000 φάκελοι, για τους οποίους ο κάθε αγρότης είχε πληρώσει ούτε λίγο –ούτε πολύ γύρω στα 3.000- 4.000 ευρώ.

Τον πανζουρλισμό αυτό τώρα, των αντιδράσεων που προκύπτουν και θα διογκωθούν όταν γίνει απολύτως γνωστό πόσες από τις 6.000 αιτήσεις δεν μπορεί να σηκώσει το δίκτυο της ΔΕΗ, θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Γιώργος Φιντικάκης
Bookmark and Share