Bloomberg:Πώς να αξιοποιηθούν τα ελληνικά κρατικά ακίνητα αξίας 300 δισ. ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Bloomberg:Πώς να αξιοποιηθούν τα ελληνικά κρατικά ακίνητα αξίας 300 δισ. ευρώ

Εκτενή αναφορά στα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην πώληση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας κάνει το Bloomnerg και σημειώνει...«ο Γ. Παπακωνσταντίνου ελπίζει ότι θα έχει καλύτερη τύχη να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια από την πώληση κρατικών ακινήτων, τα οποία εκτιμώνται στα 300 δισ. ευρώ, όσο είναι και το εθνικό χρέος».
Το πρώτο εμπόδιο που αναφέρει το Bloomberg είναι ότι «θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο».

«Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται στα αλήθεια να προσλάβει έναν επαγγελματία σύμβουλο να τους βοηθήσει με την απογραφή και να διασφαλίσει ότι οι αποτιμήσεις και οι πωλήσεις που θα διεξαχθούν, θα είναι με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια», δήλωσε ο Grant Fitzner, επικεφαλής της Jones Lang LaSalle, της δεύτερης μεγαλύτερης broker στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων παγκοσμίως.
Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρονται εκτιμήσεις των Alpha Bank και EFG Eurobank βάσει των οποίων η συνολική αξία του κρατικού real estate εκτιμάται στα 200-300 δισ. ευρώ.
Και όταν λυθεί όμως, αυτό το θέμα, υπάρχει ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στην διεθνή αγορά του real estate. Το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του Frances Hudson, αναλυτή της Standard Life Investments στο Εδιμβούργο, ο οποίος διαχειρίζεται 242 δισ. δολάρια, και υποστηρίζει «ότι η δυναμική προσφοράς και ζήτησης στην Ελλάδα δεν είναι καλή αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος παραδέχεται πως θα προτιμούσε να αγόραζε real estate στο Παρίσι ή στη Στοκχόλμη, που θα προσέφερε πιο προβλέψιμες αποδόσεις.
Το δεύτερο εμπόδιο λοιπόν είναι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός με τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που επίσης καταφεύγουν στην λύση της ρευστοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ιταλία, «η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, σκοπεύει να μεταβιβάσει περισσότερα από 11.000 κρατικά ακίνητα στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να τα ενοικιάσει ή να τα πουλήσει.
Bookmark and Share