Τη μεγαλύτερη επιχείρηση συλλογής οικονομικών δεδομένων που αφορούν συναλλαγές όλων των Ελλήνων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με υπουργική απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφεται εντός των επόμενων ημερών...ενεργοποιείται διάταξη του φορολογικού νόμου που επιβάλλει σε τράπεζες, επιμελητήρια, φορείς ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις, να αποστέλλουν ευαίσθητες πληροφορίες στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Απώτερος στόχος η διενέργεια διασταυρώσεων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αποστείλουν πληροφορίες για τα εμβάσματα που στέλνονται στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι το 2010 βγήκε στο εξωτερικό ποσό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να δηλώσουν τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι ιδιώτες ειδικά για συμβόλαια ζωής. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία των μαθητών που σπουδάζουν αλλά και των διδάκτρων που καταβάλλονται. Στο «παιχνίδι» της αποστολής δεδομένων θα μπουν επίσης οι δικηγορικοί σύλλογοι (για την αποστολή των γραμματίων είσπραξης που αποτελούν εισόδημα των δικηγόρων) αλλά και το τεχνικό επιμελητήριο, το οποίο θα κληθεί να δώσει τα δεδομένα για τις αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων που έχουν να κάνουν με την έκδοση των οικοδομικών αδειών.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα μετατραπεί μέσω αυτής της διαδικασίας στη μεγαλύτερη «αποθήκη» προσωπικών δεδομένων, καθώς ήδη διαθέτει τα στοιχεία για όλα τα ακίνητα των Ελλήνων, τα εισοδήματά τους, τα αυτοκίνητα, τους μισθούς κ.λπ. Η νέα επιχείρηση «εμπλουτισμού» της ηλεκτρονικής βάσης «πατάει» στο άρθρο 17 του τελευταίου φορολογικού νόμου. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει: «Τα υπουργεία, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δικαστικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί και λοιποί φορείς του Δημοσίου, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών, οι ενώσεις προσώπων καθώς και κάθε άλλος φορέας ή επαγγελματική οργάνωση, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος».
Ως στοιχείο οικονομικού ενδιαφέροντος ο νόμος περιγράφει τις αμοιβές, τις αποζημιώσεις, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις επιδοτήσεις, τις απαιτήσεις από δικαστικές διεκδικήσεις, τα στοιχεία για την παροχή αδειών άσκησης επαγγέλματος, τις πληροφορίες για την κατοχή ακινήτων, αυτοκινήτων, αεροσκαφών, πλοίων ή σκαφών αναψυχής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Για την υλοποίηση του σχεδίου -η οποία θα ξεκινήσει με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης- εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων βρίσκονται ήδη σε διαβουλεύσεις με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. δικηγορικούς συλλόγους, τεχνικά επιμελητήρια). Στόχος των διαβουλεύσεων, ήταν να βρεθεί ο τρόπος αποστολής των δεδομένων προς την ΓΓΠΣ σε τέτοια μορφή ώστε να είναι εύκολα επεξεργάσιμα και άμεσα αξιοποιήσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί ότι η αποστολή των δεδομένων θα γίνεται σε ετήσια βάση. «Κλειδί» για τη διενέργεια των διασταυρώσεων θα είναι ο ΑΦΜ του φορολογούμενου. Μέσω του αριθμού θα ελέγχεται αν τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα αποστέλλουν οι φορείς θα ταυτίζονται με τα δεδομένα που έχουν αναγραφεί στις φορολογικές δηλώσεις.Enet.gr/
Post Top Ad
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Σαφάρι οικονομικών δεδομένων