Δειλά βήματα διαλόγου στην Αίγυπτο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Δειλά βήματα διαλόγου στην Αίγυπτο

Ηρεμεί κάπως το πολιτικό σκηνικό στην Αίγυπτο καθώς ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του αντιπροέδρου της χώρας και κομμάτων της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ωστόσο οι διαδηλωτές... παραμένουν στην Πλατεία Ταχρίρ, ζητώντας την απομάκρυνση Μουμπάρακ, ενώ ο πλέον προβεβλημένος ηγέτης της Αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, δηλώνει πως δεν προσκλήθηκε στο διάλογο και υποστηρίζει πως οι συνομιλίες είναι αδιαφανείς. Καθώς οι διαμαρτυρίες μπαίνουν στην 13 ημέρα τους ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, ενδεχομένως και καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών, όπως είχαν γράψει οι New York Times, ξεκίνησε έναν «εθνικό διάλογο» με την αντιπολίτευση στο οποίο συμμετέχει και η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα

Όπως έγινε γνωστό η Κυβέρνηση προτείνει τη συγκρότηση μίας επιτροπής από δικαστικούς και προσωπικότητες, που θα ολοκληρώσει τις προτάσεις της για Συνταγματική αναθεώρηση Συντάγματος έως τις αρχές Μαρτίου. Στις προτάσεις της θα συμπεριλαμβάνονται και εισηγήσεις για διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους, και θα θέτουν χρονικά όρια στην προεδρική θητεία, ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και η αποδυνάμωση των υπερεξουσιών της αστυνομίας

Επίσης λέγεται ότι συμφωνήθηκε η η απελευθέρωση όσων προσήχθησαν από την έναρξη του λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και η άρση των εμποδίων στις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο.

Ωστόσο , σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές θέσεις ανεπαρκείς. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλώνει πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν αφού βασικό της αίτημα είναι η άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

«Δεν αρκεί» λέει η αντιπολίτευση
Οι οργανώσεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι οι προτάσεις της είναι ανεπαρκείς και τονίζουν ότι η συνάντηση της Κυριακής ήταν μόνο ένα βήμα σε έναν διάλογο που πρέπει να οδηγήσει στην ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος -την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Λάδι στην φωτιά έρχεται να ρίξει και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προσκλήθηκε στο διάλογο, ενώ χαρακτήρισε τις συνομιλίες αδιαφανείς.

«Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει σε ποιον προς το παρόν. Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από το στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα» δηλώνει .
Πιέζει η Δύση

Εν τω μεταξύ σε μία προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλωτών παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο οι ΗΠΑχαρακτήρισαν ως θετικό βήμα. προς την πολιτική αλλαγή σχολιάζουν οι ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλιντον ζήτησε πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής, ενώ «Ειρηνική και μεθοδική αλλαγή στην Αίγυπτο» ζητά και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, «Η καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ασταθή χώρα, η οποία δεν θα ήταν καλοδεχούμενη από τη Δύση», δηλώνει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον'. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, σε ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες καταδίκασαν τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο και ζητούν την άμεση έναρξη της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής στην Αίγυπτο.
Την Αίγυπτο επρόκειτο να επισκεφθεί και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ωστόσο το ταξίδι του αναβλήθηκε. Ο Πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.Ο Γ.Παπανδρέου είχε ακόμη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
Bookmark and Share