Αφορμή στάθηκαν τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας κατά τη..διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή και συγκεκριμένα στην υπόδειξή τους για πώληση περιουσίας του δημοσίου αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της χώρας μας.
Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη και ενώ όλα έδειχναν ότι το θέμα θα περάσει στο “ντούκου”, ακολούθησε μεταμεσονύχτια ανακοίνωση σε πρωτοφανούς οξύτητας τόνους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή: “Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό. Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση”.
Αμέσως, εδραιώθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει θέμα – και μάλιστα μεγάλο – με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ αναθερμάνθηκαν εκ νέου τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακολούθησε το Σάββατο νέα ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο: “Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn (έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ), στον οποίο μετέφερε το μήνυμα της Ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Strauss-Kahn εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του Πρωθυπουργού και τον σεβασμό του προς την Ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό”.
Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι της Τρόικα εξέδωσαν μάλιστα ανακοίνωση, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσαν γονυπετείς συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν: “Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές”.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, η οποία φυσικά είχε απομαγνητοφωνηθεί νωρίτερα από τον “χαμό” του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, επιμένει στην ανάγκη εκτεταμένου προγράμματος εκποίησης της κρατικής περιουσίας (ακίνητα, μετοχές, εταιρείες και γενικά ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει το δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, ώστε να μειωθεί το χρέος). Σημειώνεται ότι για να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό, το δημόσιο θα έπρεπε, πρώτα απ' όλα να μείνει χωρίς καμία μετοχή, καμίας εταιρείας. Ακόμη όμως και αν πωλήσει όμως όλα τα μερίδια που διαθέτει σε όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις, είναι αμφίβολο αν θα συγκέντρωνε ποσό μεγαλύτερο των 15 δισεκατομμυρίων (με βάση την υφιστάμενη κεφαλαιοποίησή τους). Οι μη εισηγμένες εταιρείες του δημοσίου είναι ως επί το πλείστον προβληματικές και ελάχιστη αξία έχουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα βρεθούν τόσο πολλοί επενδυτές με τόσο μεγάλη ρευστότητα για να ρίξουν τόσο πολλά χρήματα στη χώρα μας. Επίσης, για να ικανοποιηθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται η μαζική πώληση ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι η ακίνητη περιουσία του δημοσίου δεν έχει καταγραφεί στο σύνολό της (πράγμα φυσικά απαράδεκτο, αλλά ελληνικό), είναι μάλλον απίθανο αν έβαζε την υπογραφή του σε τέτοια παραχωρητήρια ο οποιοσδήποτε υπουργός οικονομικών. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όταν λέμε πως η ακίνητη περιουσία του δημοσίου ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια, το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα πάντα – από το κτίριο της Βουλής μέχρι τα εθνικά πάρκα και βουνοπλαγιές που δεν πωλούνται. Επομένως, αυτό που απαίτησαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα ήταν στην ουσία να πωλήσει το δημόσιο όλα – μα όλα – τα εμπορικά αξιοποιήσιμα ακίνητα που διαθέτει μέσα σε τέσσερα χρόνια και όλες – μα όλες- τις εταιρείες και τις συμμετοχές του.
Την Κυριακή, το Γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έστειλε μήνυμα στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Οικονομικών την Κυριακή απαντώντας ουσιαστικά στη συνέντευξη Ντερούζ με τα εξής: “Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και δεν εκποιούμε δημόσια γη... η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα - με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Γι' αυτό και οι φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς”.
Έντονη ήταν φυσικά η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία. Η χθεσινή τηλεοπτική κατάργησή της από την Τρόικα, που προσέλαβε την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας. Η καθυστερημένη “ιερή αγανάκτησή της” δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην εξαπάτηση του Ελληνικού λαού, που αισθάνθηκε οργή για την ταπεινωτική συμπεριφορά των ξένων κυβερνητικών εταίρων. Γιατί, ήδη η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά και τις προθέσεις και τις αποφάσεις της Τρόικας. Μαζί της είχαν αποφασίσει, όπως κατ΄ επανάληψη, δημόσια έχει δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και προφανώς πήρανε χθες γραμμή από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, όταν τον άκουγαν να λέει ότι “δεν θα απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας!
Άλλωστε, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που δεν είχε αντιδράσει όταν ο κ. Τόμσεν, στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της Τρόικας, είχε βάλει ευθέως κατά του θεσμικού ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Πως αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη πρόκληση της Τρόικας η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας κάνει τη χάρη να μην συμπεριλάβει στη γενική εκποίηση τα αρχαία μας μνημεία. Πως αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη ευκολία με την οποία θέλει να βγάλει στο σφυρί όλη τη δημόσια περιουσία.
Πως, αλλιώς, λοιπόν να εξηγήσει κάποιος τις προσβλητικές αναφορές για τις αντιδράσεις του λαού στα σκληρά μέτρα. Θυμίζουμε ότι, όταν η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τις προτάσεις της τον Ιούλιου του 2010, είχε επιμείνει ότι την περιουσία του Δημοσίου πρέπει να την αξιοποιήσουμε και όχι να εκποιήσουμε τα ασημικά της χώρας. Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου”.
Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για ανάλογο ποσό από την “αξιοποίηση” της περιουσίας του δημοσίου είχε κάνει λόγο και η Νέα Δημοκρατία, στο περίφημο σχέδιό της για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες...
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παρέχει προς το παρόν κάλυψη στον κ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανές πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έβγαλαν το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων από το μυαλό τους. Εξάλλου, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την παράταση του Μνημονίου, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μας προς την Τρόικα δεν διαψεύδονται ακόμη επισήμως. Τέλος, ουδείς αποκλείει και το σενάριο η όλη υπόθεση να μην είναι τίποτε περισσότερο από μία επικοινωνιακή γκάφα, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει, επιδεικνύοντας όμως υπερβάλλοντα ζήλο.
Ν. Μαλεβίτης
Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη και ενώ όλα έδειχναν ότι το θέμα θα περάσει στο “ντούκου”, ακολούθησε μεταμεσονύχτια ανακοίνωση σε πρωτοφανούς οξύτητας τόνους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή: “Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό. Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση”.
Αμέσως, εδραιώθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει θέμα – και μάλιστα μεγάλο – με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ αναθερμάνθηκαν εκ νέου τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακολούθησε το Σάββατο νέα ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο: “Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn (έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ), στον οποίο μετέφερε το μήνυμα της Ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Strauss-Kahn εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του Πρωθυπουργού και τον σεβασμό του προς την Ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό”.
Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι της Τρόικα εξέδωσαν μάλιστα ανακοίνωση, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσαν γονυπετείς συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν: “Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές”.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, η οποία φυσικά είχε απομαγνητοφωνηθεί νωρίτερα από τον “χαμό” του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, επιμένει στην ανάγκη εκτεταμένου προγράμματος εκποίησης της κρατικής περιουσίας (ακίνητα, μετοχές, εταιρείες και γενικά ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει το δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, ώστε να μειωθεί το χρέος). Σημειώνεται ότι για να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό, το δημόσιο θα έπρεπε, πρώτα απ' όλα να μείνει χωρίς καμία μετοχή, καμίας εταιρείας. Ακόμη όμως και αν πωλήσει όμως όλα τα μερίδια που διαθέτει σε όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις, είναι αμφίβολο αν θα συγκέντρωνε ποσό μεγαλύτερο των 15 δισεκατομμυρίων (με βάση την υφιστάμενη κεφαλαιοποίησή τους). Οι μη εισηγμένες εταιρείες του δημοσίου είναι ως επί το πλείστον προβληματικές και ελάχιστη αξία έχουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα βρεθούν τόσο πολλοί επενδυτές με τόσο μεγάλη ρευστότητα για να ρίξουν τόσο πολλά χρήματα στη χώρα μας. Επίσης, για να ικανοποιηθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται η μαζική πώληση ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι η ακίνητη περιουσία του δημοσίου δεν έχει καταγραφεί στο σύνολό της (πράγμα φυσικά απαράδεκτο, αλλά ελληνικό), είναι μάλλον απίθανο αν έβαζε την υπογραφή του σε τέτοια παραχωρητήρια ο οποιοσδήποτε υπουργός οικονομικών. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όταν λέμε πως η ακίνητη περιουσία του δημοσίου ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια, το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα πάντα – από το κτίριο της Βουλής μέχρι τα εθνικά πάρκα και βουνοπλαγιές που δεν πωλούνται. Επομένως, αυτό που απαίτησαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα ήταν στην ουσία να πωλήσει το δημόσιο όλα – μα όλα – τα εμπορικά αξιοποιήσιμα ακίνητα που διαθέτει μέσα σε τέσσερα χρόνια και όλες – μα όλες- τις εταιρείες και τις συμμετοχές του.
Την Κυριακή, το Γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έστειλε μήνυμα στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Οικονομικών την Κυριακή απαντώντας ουσιαστικά στη συνέντευξη Ντερούζ με τα εξής: “Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και δεν εκποιούμε δημόσια γη... η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα - με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Γι' αυτό και οι φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς”.
Έντονη ήταν φυσικά η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία. Η χθεσινή τηλεοπτική κατάργησή της από την Τρόικα, που προσέλαβε την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας. Η καθυστερημένη “ιερή αγανάκτησή της” δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην εξαπάτηση του Ελληνικού λαού, που αισθάνθηκε οργή για την ταπεινωτική συμπεριφορά των ξένων κυβερνητικών εταίρων. Γιατί, ήδη η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά και τις προθέσεις και τις αποφάσεις της Τρόικας. Μαζί της είχαν αποφασίσει, όπως κατ΄ επανάληψη, δημόσια έχει δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και προφανώς πήρανε χθες γραμμή από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, όταν τον άκουγαν να λέει ότι “δεν θα απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας!
Άλλωστε, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που δεν είχε αντιδράσει όταν ο κ. Τόμσεν, στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της Τρόικας, είχε βάλει ευθέως κατά του θεσμικού ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Πως αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη πρόκληση της Τρόικας η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας κάνει τη χάρη να μην συμπεριλάβει στη γενική εκποίηση τα αρχαία μας μνημεία. Πως αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη ευκολία με την οποία θέλει να βγάλει στο σφυρί όλη τη δημόσια περιουσία.
Πως, αλλιώς, λοιπόν να εξηγήσει κάποιος τις προσβλητικές αναφορές για τις αντιδράσεις του λαού στα σκληρά μέτρα. Θυμίζουμε ότι, όταν η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τις προτάσεις της τον Ιούλιου του 2010, είχε επιμείνει ότι την περιουσία του Δημοσίου πρέπει να την αξιοποιήσουμε και όχι να εκποιήσουμε τα ασημικά της χώρας. Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου”.
Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για ανάλογο ποσό από την “αξιοποίηση” της περιουσίας του δημοσίου είχε κάνει λόγο και η Νέα Δημοκρατία, στο περίφημο σχέδιό της για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες...
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παρέχει προς το παρόν κάλυψη στον κ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανές πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έβγαλαν το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων από το μυαλό τους. Εξάλλου, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την παράταση του Μνημονίου, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μας προς την Τρόικα δεν διαψεύδονται ακόμη επισήμως. Τέλος, ουδείς αποκλείει και το σενάριο η όλη υπόθεση να μην είναι τίποτε περισσότερο από μία επικοινωνιακή γκάφα, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει, επιδεικνύοντας όμως υπερβάλλοντα ζήλο.
Ν. Μαλεβίτης