Ιταλία καλεί ...Frontex - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ιταλία καλεί ...Frontex


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει αύριο Κυριακή στην Ιταλία μία ομάδα ειδικών της ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας των συνόρων, Frontex, για να συμβάλουν στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα μεταναστών από την...Τυνησία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ακτές της νήσου Λαμπεντούζα από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν απομακρύνθηκε από την εξουσία ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μπεν Αλι.
Η Ιταλία ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσει το κύμα των μεταναστών.
«Από αύριο, 20 Φεβρουαρίου 2011, η αποστολή της Frontex, «Ερμής», θα αναπτυχθεί επισήμως για να βοηθήσει τις ιταλικές αρχές να αντιμετωπίσουν το κύμα των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Οι ομάδες θα απαρτίζονται από ειδικούς σε θέματα προστασίας των συνόρων από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, τους οποίους θα συντονίζει η Frontex με την υποστήριξη αεροσκαφών και πλοίων.
Την Τρίτη, η Μάλμστρομ ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα που θα λάβει η ΕΕ για να βοηθήσει τις ιταλικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η επιπρόσθετη χρηματοδότηση με άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό καθώς και το διάβημα διαμαρτυρίας προς τη νέα κυβέρνηση της Τυνησίας.
Είχε προηγηθεί διαμάχη με τη Ρώμη με Ιταλούς αξιωματούχους να κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λειτουργεί με αργό ρυθμό και γραφειοκρατικό τρόπο ως προς την παροχή της βοήθειας και την Μάλμστρομ να απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ιταλοί είχαν αρνηθεί την βοήθεια.
«Η αποστολή πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες αφότου λάβαμε επίσημο αίτημα από τις ιταλικές αρχές. Αυτή είναι μία σαφής ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης...και μία ακλόνητη απόδειξη της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ιταλία σε αυτή την δύσκολη κατάσταση», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επίτροπος.
Bookmark and Share