...μας φέρνει πιο κοντά σε άμεσο haircut ομολόγων
Σχεδόν σαν αόρατο πέρασε από την επικαιρότητα το ...ξαφνικό 4ο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ νέες κρατικές εγγυήσεις, με την αιτιολογία να...ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας για την αγορά, κάτι όμως που δεν έκαναν μέχρι σήμερα έστω και αν για τον ίδιο λόγο, πήραν και τις προηγούμενες ισχυρές κρατικές εγγυήσεις.
Ξένοι οικονομικοί αναλυτές μετά την ξαφνική απόφαση για χορήγηση τις τράπεζες ακόμη 30 δισ. ευρώ εγγυήσεις, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να είμαστε πολύ κοντά σε μια κυβερνητική απόφαση για κούρεμα (haircut) των κρατικών Ελληνικών ομολόγων, της τάξεως του 30% ( ποσοστό με το οποίο ήδη διαπραγματεύονται στις αγορές) ή της τάξεως του 50% για ένα μεγαλύτερο σοκ, αλλά και ελάφρωση του Ελληνικού Δημοσίου από μέρος του χρέους.
Ωστόσο οι διαθέσιμες μέχρι σττγμής πληροφορίες δεν αρκούν για να ξεκαθαρίσουμε εάν το haircut θα είναι 30% ή 50% και εάν θα περιλαμβάνει και την Ιρλανδία μαζί με την Ελλάδα. Αυτό το σενάριο του haircut που φέρνει ζημιωμένες τόσο τις ξένες όσο και τις Ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα, είναι ουσιαστικά αυτό που έχει προτείνει προ καιρού και η Μέρκελ, η οποία είπε, γιατί να μην πληρώσουν την κρίση και αυτοί που κατέχουν τα ομόλογα (τράπεζες, funds, ταμεία κ.λ.π), αλλά να την πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι των κρατών της ΕΕ, μέσω του ταμείου στήριξης.
Παράδειγμα, με ένα 30% haircut οι Γερμανικές τράπεζες χάνουν περίπου 15 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ χάνει περίπου 15 δισ. ευρώ (μικρό ποσό αυτή κόβει άλλωστε φρέσκο χρήμα!). Περισσότερη ζημιά από ένα ενδεχόμενο haircut γίνεται στις Ελληνικές τράπεζες, στους επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων, στα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν ομόλογα και πληρώνουν συντάξεις με το κέρδος από την απόδοση τους.
Όμως κατά 30% κουρεμένα διαπραγματεύονται ήδη σήμερα στις αγορές τα Ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει ότι μόνο εάν κουρευτούν κατά 50%, αλλάζει προ το χειρότερο το πράγμα για τις τράπεζες. Αν λοιπόν αποφασιστεί ένα haircut στις σημερινές τιμές των ομολόγων, είναι σαν να λέμε πάρε τη ζημιά και προχώρα.
Εάν όμως θα θέλαμε να δούμε να περνάει η άποψη της Μέρκελ και το κούρεμα να ήταν κατά 50%, γιατί θα συμπεριλάμβανε και την Ιρλανδία, η οποία αδυνατεί να πληρώσει, τότε οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές. Ως γνωστόν η Ιρλανδία είναι σε τραγική κατάσταση. Έχει περισσότερο χρέος από ότι η Ελλάδα με πληθυσμό 6 εκατ. κατοίκους
Έτσι το ξαφνικό νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ, αναλυτές υποστηρίζουν ότι δόθηκε για να καλύψει τις επιπτώσεις που θα είχαν οι τράπεζες, από ένα ενδεχόμενο haircut το αμέσως επόμενο διάστημα. Δηλαδή το έλλειμμα που προκύπτει από τη διαφορά καταθέσεων και δανείων, που είναι της τάξεως 30 με 40 δισ. ευρώ. Γιατί σε περίπτωση haircut, αναμένεται να υπάρξει και μια έντονη εκροή καταθέσεων, λόγω του φόβου ολοκληρωτικής πτωχεύσεως του δημοσίου. Με ένα haircut 30% των ομολόγων οι Ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 15 δισ. ευρώ και άρα με τα 30 δισ. ευρώ των νέων εγγυήσεων του Δημοσίου - με την έγκριση της Τρόικας όπως διαρρέετε από κυβερνητικές πηγές - τότε οι τράπεζες καλύπτουν και τις απώλειες από τα ομόλογα, αλλά και τυχόν μαζικές εκροές καταθέσεων.
Φαίνεται περίεργο επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος να βγαίνει πριν από λίγες μέρες και λέει ότι προβλέπει περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης και ότι τα δάνεια θα δίνονται με το σταγονόμετρο και μετά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ( με την έγκριση της Τρόικα κατά τις φήμες) να δίνει ακόμη 30 δις ευρώ κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες.
Ποιός απο τους δυο έχει κάνει λάθος. Παράλληλα, εάν η εξάρτηση των Ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, φθάσει στα 125 δισ. ευρώ (95 δισ. ευρώ + τα νέα 30 δισ. ευρώ), μήπως αυξάνεται και ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών;
Και ενώ όλοι ξέρουμε ότι σαν χώρα στο Μνημόνιο έχουμε επισήμως υπογράφει ότι πουλάμε τα πάντα ( χρυσαφικά, ασημικά και λοιπές κρατικές αξίες) εάν δεν βρούμε λεφτά για να ξεπληρώσουμε τους τοκογλύφους μας, ξαφνικά ( μεγάλη ζήτηση έχει αυτές τι μέρες η λέξη ξαφνικά ) , παρεξηγηθήκαμε ως κυβέρνηση που η Τρόικα μας είπε πουλήστε κρατική περιουσία αξία 50 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ανάλογο ποσό είχε πει και ο Αντώνης Σαμαράς, ότι έχει η Ελλάδα αξίες για να πουλήσει.
Μήπως τελικά αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα οικονομίας και είσπραξης των δανεικών που έχουν εφαρμόσει κυβέρνηση και Τρόικα απέτυχε, αφού οδηγεί σε αναπτυξιακό αδιέξοδο; Κια τώρα ψάχνουν άλλες λύσεις, τις οποίες δεν θα τις αποκαλύψουν πριν τις εκλογές;
Ίσως γι' αυτό λοιπόν είδαμε και θέατρο. Μια μέρα μετά και ύστερα από τις ισχυρές “Εθνικές” διαμαρτυρίες της κυβέρνησης, η Τρόικα βγήκε και ζήτησε συγνώμη, δίδοντας βέβαια απάντηση στο ερώτημα ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα...η κυβέρνηση ή οι ελεγκτές της Τρόικα. Να το πρώτο όφελος αυτή τη δήλωση ... καπνός των Τροικανών!
Το δεύτερο όφελος είναι ότι σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με το 4ο πακέτο κρατικής στήριξης των τραπεζών και το τι σηματοδοτεί αυτό, όχι βέβαια αθρόα έκδοση δανείων όπως θέλουν να το περάσουν!
Το είπα ξείπα της Τρόικας, που λογικά ακυρώνει τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες θα κάνουν πύραυλο το ΧΑ, ίσως να είναι και ένα βήμα για πρόωρες εκλογές με την κυβέρνηση “να σηκώνει το ανάστημα της στον κακό τοκογλύφο οικονομικό κατακτητή” ο οποίος θέλει να πουλήσουμε τα νησιά και την Ακρόπολη μας, ή και τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου !! γιατί αλλιώς πως αλλιώς θα δικαιολογηθούν τα 50 δισ. ευρώ έσοδα.
Πάντως (η πατριωτική κυβέρνηση) που τους έφερε στην πλάτη μας, είχε την ευκαιρία με αυτό το είπα - ξείπα των τροικανών να κάνει αντίσταση και να τους "βροντοφωνάξει" τους κατακτητές ... “ως εδώ και μη παρέκει”. (τσσσ, όχι παιζουμε!)
Γ. Τσαpαγkλήs