«Γιατί το Μεξικό δεν έχει Oλυμπιακή ομάδα;» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«Γιατί το Μεξικό δεν έχει Oλυμπιακή ομάδα;»

Πως ένα "αστείο" στη δημοφιλή εκπομπή αυτοκινήτου TopGear του BBC προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο..

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Jeremy Clarkson κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής του ΒBC Top Gear κάνει απαξιωτικά σχόλια για άλλα έθνη, όπως έχει πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν για την Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά οι..απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, τόσο του ίδιου όσο και των συμπαρουσιαστών του για το Μεξικανικό λαό, προκάλεσε την παρέμβαση του Μεξικανού πρέσβη στο Λονδίνο.
Το αρχικό σχόλιο έκανε ο ένας εκ των δύο συμπαρουσιαστών του ο Richard Hammond ο οποίος παρουσιάζοντας ένα μεξικανικό σπορ αυτοκίνητο είπε κατά τη διάρκεια της εκπομπής πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αντανακλά τα βασικά χαρακτηριστικά της χώρας από την οποία προέρχεται λέγοντας: «Τα μεξικανικά αυτοκίνητα είναι τόσο τεμπέλικα, αδύναμα και φουσκωμένα σαν να στηρίζονται σε ένα φράκτη κοιμισμένα με μια κουβέρτα από πάνω τους και ένα κάτι σαν κενό στη μέση που θυμίζει παλτό και να κοιτούν ένα κάκτο», ενώ τέλος χαρακτήρισε το φαγητό της χώρας "κάτι σαν εμετό με τυρί επάνω του".
Παίρνοντας τη «σκυτάλη» ο Clarkson ειρωνεύτηκε τον Μεξικανό πρέσβη, λέγοντας πως μάλλον δεν θα τους έκανε κανένα παράπονο για αυτά που είπαν καθώς το πιο πιθανό είναι να ροχάλιζε μπροστά στην τηλεόραση. Ο Μεξικανός όμως πρέσβης Eduardo Medina-Mora Icaza τελικά αποδείχθηκε πως δεν ροχάλιζε δηλώνοντας την επομένη της εκπομπής πως «το επίπεδο της άγνοιας είναι τόσο κάτω από οτιδήποτε θα περίμενε κανείς από ένα δημόσιο πρόσωπο και δείχνει μια σοβαρή έλλειψη κρίσης από τους παραγωγούς του προγράμματος¨, καλώντας τους να ζητήσουν δημόσια συγνώμη «για το γεγονός της καθοδήγησης των θεατών στην δημιουργία φανατικών αισθημάτων ενάντια στο Μεξικανικό λαό».
Μάλιστα μια ένωση Μεξικανών δικηγόρων που σκοπεύει να ασκήσει αγωγή κατά του BBC για το πρόγραμμα όσο και ο πρέσβης του Μεξικού ζήτησαν η συγνώμη αυτή να γίνει πριν επισκεφθεί το Μεξικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Nick Clegg αυτό το μήνα, καθώς είναι πολύ πιθανό η επίσκεψη αυτή να προκαλέσει αντιδράσεις και ανάμικτα αισθήματα στον λαό της χώρας.
Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, οι παραγωγοί παραδέχτηκαν πως την Τετάρτη δέχονταν τουλάχιστον 200 μηνύματα διαμαρτυρίας το λεπτό(!) από το Μεξικό, ο Clarkson επανέκαμψε και στη στήλη του στην εφημερίδα Sun υπεραμύνθηκε των αστείων του και των καυστικών του σχολίων και συνεχίζοντας τα αστεία του κατά των Μεξικανών γράφοντας: «υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αγγλία άνθρωποι που μας καλούν να σταματήσουμε τα προσβλητικά αστεία.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως χωρίς την προσβολή δεν είναι δυνατό να υπάρξει αστείο» ενώ πρόσφατα είχε καταφερθεί εναντίον της λογοκρισίας που υφίσταται στην τηλεόραση αλλά και το ότι μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί αιρετικός και να συλληφθεί μόνο και μόνο επειδή σκέφτεται. . Και ως επιβεβαίωση αυτού, στη στήλη του αφού έκανε κάποια αστεία με διάφορες χώρες του κόσμου μεταξύ αυτών και για τη Βρετανία, τελείωσε σημειώνοντας:
«Γιατί το Μεξικό δεν έχει ομάδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες;
Γιατί όποιος μπορεί να τρέξει γρήγορα, να πηδήξει ψηλά και να κολυμπήσει μακριά βρίσκεται ήδη στην άλλη πλευρά των συνόρων»..!
Bookmark and Share