Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Παιδείας έχουν μπει περισσότερες από 100 περιπτώσεις εκλογής καθηγητών στα Πανεπιστήμια και δεκάδων άλλων στα ΤΕΙ μετά από καταγγελίες για...αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ υπό διερεύνηση είναι μια νέα περίπτωση «οικογενειοκρατίας», αυτή τη φορά σε Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Στη Βουλη
Τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη, δείχνουν ότι σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών τα περισσότερα μέλη είναι της? ίδιας οικογένειας. «Εκλέχτηκε λέκτορας γιος καθηγητή ο οποίος ήδη υπηρετούσε ως συμβασιούχος (Π.Δ. 407), αλλά και σύζυγος καθηγητή που υπηρετούσε ως υπάλληλος αορίστου χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει με άλλη σύζυγο καθηγητή, με τρίτη σύζυγο καθηγητή, με τέταρτη σύζυγο καθηγητή. Συμβαίνει με κόρη καθηγητή που έχει σύμβαση έργου, συμβαίνει με αδελφή καθηγητή, της οποίας ο άντρας είναι αναπληρωτής καθηγητής» σημείωσε ο κ. Πανάρετος, προσθέτοντας πως είναι δουλειά του Πανεπιστημίου κι όχι του υπουργείου να ελέγξει αν οι επιλογές αυτές είναι αξιοκρατικές ή όχι.
Την ίδια ώρα, υπάρχει άλλη περίπτωση αμφισβητούμενης εκλογής λέκτορα η οποία, παρά την απόφαση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για παραπομπή του θέματος στο πειθαρχικό συμβούλιο του εκλεκτορικού σώματος, παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δέκα χρόνια καθώς καθυστερεί στα δικαστήρια. «Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούν τα Πανεπιστήμια, να βρούμε ένα νέο τρόπο όπου οι εκλογές θα είναι και αξιοκρατικές και θα ελέγχονται εσωτερικά και δεν θα γίνονται μέρος των δικαστηρίων της χώρας και μ΄ αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστήμιά μας να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικά», σημείωσε ο κ. Πανάρετος, τονίζοντας πως η κριτική που δέχεται για ισοπεδωτική αντιμετώπιση δεν βρίσκει έρεισμα. «Τα Πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν όλοι την ίδια προσέγγιση στο πώς λειτουργούν τα Πανεπιστήμια» είπε χαρακτηριστικά.
Στοιχεία
Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων που αφορούν διορισμούς παιδιών πανεπιστημιακών τα τελευταία 15 χρόνια και σύντομα αυτά θα κατατεθούν στη Βουλή. Στο ερώτημα του υπουργείου απάντησαν όλα τα Πανεπιστήμια -άλλα γρηγορότερα κι άλλα με κάποια καθυστέρηση- χωρίς, όμως, επί της ουσίας να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία. «Σε μερικές περιπτώσεις οι απαντήσεις δεν ήταν αυτές που απέπνεαν το σεβασμό που θα έπρεπε να δείξει ένα δημόσιο ίδρυμα προς τη Βουλή», είπε ο κ. Πανάρετος. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ένα Πανεπιστήμιο απέστειλε όλη την κατάσταση των μελών του προσωπικού του ως απάντηση, ενώ άλλα ιδρύματα έδωσαν απαντήσεις γενικής μορφής.
πηγή Ημερησία
Post Top Ad
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Υποπτες 100 εκλογές καθηγητών πανεπιστημίου