Έρχονται ...εβδομάδες των “παθών”
Καζάνι που βράζει είναι η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες δηµόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο, μετά από τις εξελίξεις εντός του...ΟΤΕ και της Cosmote, καθώς στον άμεσο ορίζοντα διαφαίνονται βίαιες ανακατατάξεις. Οι πιέσεις της Τρόικας για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων φαίνεται να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα μετά από το “πάγωμα” αρκετών μηνών, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο στις μορφές εργασίας στη χώρα μας.
Εως το τέλος Μαρτίου η ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινώσει αναλυτικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει για κάθε εταιρεία από αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις λειτουργικού κόστους, αλλαγές επενδυτικών σχεδίων, νέες αλλαγές σε μισθούς, παροχές, απασχόληση έως ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις ή και λουκέτα για ΔΕΚΟ και φορείς που «ξεπέρασαν την αποστολή τους». Στις διατάξεις του έχουν κληθεί να προσαρµοστούν και οι εισηγµένες εταιρείες στις οποίες το Δηµόσιο έχει πλειοψηφικό ή ακόµη και µειοψηφικό αλλά σηµαντικό ποσοστό, σύµφωνα µε επιστολή που είχε στείλει ο υπουργός Οικονοµικών στις διοικήσεις τους τον περασµένο Δεκέµβριο. Το χορό άνοιξε ο ΟΤΕ, όπου ξεκίνησαν με απολύσεις στην Cosmote. Η διοίκηση του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειά της να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να εξισορροπήσει τις τεράστιες απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία, έχει θέσει ως στόχο την περικοπή των δαπανών κατά συνολικά 300 εκατ. ευρώ σε όλο τον Όμιλο. Η διοίκηση του Οργανισμού εφαρμόζοντας κατά γράμμα το νόμο για τις ΔΕΚΟ προχωρεί σε υιοθέτηση ενός ρεπό την εβδομάδα, όταν ο εργαζόμενος απασχολείται την Κυριακή και αμοιβή 75% για 8ωρη απασχόληση (και όχι 175% για πεντάωρη απασχόληση), θέσπιση εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, (40 ώρες) καθιέρωση κυλιόμενων βαρδιών και περικοπές και μειώσεις επιδομάτων.
Από τη μεριά της, η ΔΕΗ αποσκοπεί φέτος σε περικοπές 40 εκατ. ευρώ σε υπερωρίες και εκτός έδρας, ενώ το 2010 οι περικοπές έφτασαν τα 220 εκατ. ευρώ, αφού ήδη από τον Μάρτιο του 2010 οι απολαβές του προσωπικού μειώθηκαν από 15% μέχρι 50% και πλέον οι μόνες περικοπές που μπορεί να κάνει είναι αυτές που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος.
Στα ΕΛΠΕ αναµένεται να γίνουν περικοπές προς την κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονοµικών. Μεταξύ των άλλων, επιδόµατα προς τους εργαζοµένους αλλά και µπόνους προς υψηλόβαθµα στελέχη αναµένεται να τεθούν στο τραπέζι των περικοπών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, αμείβονται με 17,8 μισθούς ετησίως, ενώ στις διαπραγματεύσεις τους με τη διοίκηση αυτές τις ημέρες έθεσαν αιτήματα που οδηγούν σε συνολικές αυξήσεις των αποδοχών τους κατά 18%, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Στη διετία 2009-2010 είχαν πετύχει αυξήσεις της τάξης του 7%. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εμφανίζεται ανένδοτη σε οποιαδήποτε μορφής αυξήσεων των μισθών για το 2011, ενώ ζητά μείωση των χρονοεπιδομάτων, των πριμ παραγωγικότητας και των μπόνους με τη θέσπιση συγκεκριμένων όρων.
«Ψαλίδι» αναµένεται και στις απολαβές των υπαλλήλων και των στελεχών του ΟΠΑΠ και ενώ έχει προηγηθεί μείωση στους µισθούς των υπαλλήλων της ΕΠΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών με τους αναλυτές, η προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών θα διατηρηθεί και για το 2011, παρά το γεγονός ότι ο στόχος περιστολής κατά 10% του λειτουργικού κόστους φέτος έχει ήδη επιτευχθεί.
Στάση αναμονής τηρεί από τη μεριά της η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, επικαλούμενη το γεγονός ότι ώς τώρα δεν έχει πάρει την επιστολή με την οποία θα διασαφηνιστεί η θέση του οικονομικού επιτελείου για τις νέες περικοπές στα μισθολόγια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση μισθών και επιδομάτων το 2010 απέδωσε μόλις 12 εκατ. ευρώ και αυτά μόνο λογιστικά, αφού για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις η εταιρεία κατέβαλε 18,5 εκατ. ευρώ, πάνω από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Λόγω των μέτρων, τον τελευταίο χρόνο έχουν οδηγηθεί σε συνταξιοδότηση πάνω από 300 άτομα, περίπου το 10% των εργαζομένων στην εταιρεία
Post Top Ad
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Αλλάζουν τα δεδομένα στις ΔΕΚΟ