Μάχες δίχως τέλος στη Λιβύη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μάχες δίχως τέλος στη Λιβύη

Πανηγυρίζουν οι αντιφρονούντες στη Λιβύη την απόκρουση των χθεσινών σφοδρών επιθέσεων εναντίον τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η...Μπρέγκα πέρασε και πάλι στα χέρια των αντικαθεστωτικών που σήμερα το πρωί πανηγύριζαν στους δρόμους της πόλης πυροβολώντας στον αέρα. Την ίδια ώρα και ενώ σφίγγει ο διεθνής κλοιός γύρω από τον Καντάφι, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτός σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Σύμφωνα με το BBC και οι εξεγερμένοι ζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που ωστόσο την προβληματίζει καθώς εξετάζονται οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια μεγάλη επιχείρηση που θα συμπεριλάμβανε μια επίθεση στη Λιβύη προκειμένου να καταστραφεί η αεράμυνά της.

Διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα διεξάγονται και στον ΟΗΕ, καθώς για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απαιτείται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία να εμφανίζεται αρνητική υποστηρίζοντας πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνο εάν σημειωθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των πολιτών της χώρας.

Χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Μπρέγκα και προς στιγμή φάνηκε ότι την κατέλαβαν. Όμως αργότερα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς η αντίσταση ήταν σθεναρή.

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις του Καντάφι προσωρινά κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της πόλης και ένα διυλιστήριο, όμως σύμφωνα με δηλώσεις των εξεγερμένων πρέπει να τους τελείωσαν τα πυρομαχικά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν.

Επίσης σύμφωνα με το BBC και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται ιατρικές πηγές τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Bookmark and Share