«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος»

Δεν ζητάει μόνο ο Γ.Ραγκούσης οικονομική και πρακτική υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό...

Το κάνει και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα...βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης Μάνφρεντ Νόβακ, ο οποίος χαρακτηρίζει στην έκθεσή του «ανθρωπιστική κρίση» την αθρόα είσοδο μεταναστών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει μόνη της ένα βάρος που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Επισημαίνοντας ότι το σύστημα ασύλου έχει καταρρεύσει στη χώρα, το στέλεχος του ΟΗΕ δεν θεωρεί αρκετή την ενίσχυση των συνόρων με την Frontex και προτείνει ως πιο αποτελεσματικό μέτρο την κατάλληλη καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα. Η φράση του αυτή παραπέμπει σε έμμεση απόρριψη της κατασκευής φράκτη στον Εβρο, πράξη με την οποία διαφωνεί και η Κομισιόν.

Ο Μ. Νόβακ εκτιμά ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα νομοθετικών αλλαγών της ελληνικής κυβέρνησης κινδυνεύει καθώς δεν μπορούν να διασφαλισθούν οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται. Στην ίδια έκθεση καταγράφονται περιστατικά ταπεινωτικής μεταχείρισης και βίας κατά κρατουμένων, κυρίως μεταναστών, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ ζητείται επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, επειδή κινδυνεύουν σοβαρά τα δικαιώματα όσων προσφύγων παραδίδονται στη γείτονα.
Bookmark and Share