Δρακόντεια μέτρα για τη φοροδιαφυγή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δρακόντεια μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Τέσσερις μήνες από την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα έχουν στη διάθεσή τους όσοι έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, για να κάνουν ρύθμιση ή να εξοφλήσουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κινδυνεύουν και με...ποινή φυλάκισης ακόμη και τριών ετών. Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να προκληθούν ενστάσεις του νομικού κόσμου, καθώς εγείρεται το ερώτημα αν μπορούν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις για χρέη που έχουν σχηματιστεί στο παρελθόν.
Με προσθήκη στο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του και να εφαρμόσει τη διαδικασία του αυτοφώρου ακόμη και για τα ήδη συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ετσι, όποιος δεν έρθει σε συμβιβασμό με το υπουργείο, κινδυνεύει με:

** Ποινή φυλάκισης έως ένα έτος για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

** Ποινή τουλάχιστον έξι μηνών για οφειλές από 10.000 έως 50.000 ευρώ.

** Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για χρέη από 50.000 έως 150.000 ευρώ.

** Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Με την τροποποίηση της διάταξης, ακόμη και για τα υπάρχοντα χρέη, ο έφορος θα μπορεί να διαβιβάσει πίνακα χρεών στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα μπορεί να κρίνει αν θα παραπέμπει τους οφειλέτες με τη διαδικασία του αυτοφώρου ή αν θα τους στέλνει σε τακτική δικάσιμο.

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και για το αδίκημα του λαθρεμπορίου, καθώς πλέον θα επιβάλλονται οι ίδιες ποινές φυλάκισης με αυτές που προβλέπονται για τον ΦΠΑ (ποινή κάθειρξης από πέντε έως 20 χρόνια). Δρακόντειες ποινές έρχονται με τροποποίηση στον νόμο και για τους εφοριακούς που θα συλληφθούν για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Σε αυτούς θα ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από το πρώτο ευρώ και όχι από τις 73.000 ευρώ που ισχύουν σήμερα. Για το «φακελάκι» στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια, ενώ με άλλη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος και για την προφυλάκιση των εφοριακών. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι «αν ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών για την προσωρινή κράτηση αρκεί και η αιτιολογημένη κρίση ότι αν αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα». Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, αναμένεται να τεθεί θέμα σχετικά με το αν τηρείται η συνταγματική αρχή περί αναλογικότητας των ποινών.
Με τις τροποποιήσεις ενεργοποιούνται και τα ακόλουθα μέτρα:

1 Αυξάνεται η πρόβλεψη για τις ζημίες των πρακτόρων ΟΠΑΠ με τζίρο μέχρι 700.000 ευρώ, από 1,5% σε 2%. Το ποσό αυτό θα μπορεί να αφαιρείται από τα έσοδα των πρακτόρων ως ποσό πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων.

2 Επεκτείνεται το μέτρο της απόσυρσης και στα ελαφρά φορτηγά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για φορτηγά μεικτού βάρους έως και 3,5 τόνους τα τέλη ταξινόμησης σε περίπτωση απόσυρσης θα μειώνονται ως εξής:

** Κατά 60% για οχήματα με κινητήρες έως 1.600 κυβικά εκατοστά.

** Κατά 50% για οχήματα με κινητήρες από 1.600 έως 2.000 κυβικά.

** Κατά 40% για οχήματα με κινητήρες άνω των 2.000 κυβικών.

3 Η ρύθμιση για το περιθώριο κέρδους στους λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για τη ρύθμιση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους καπνεμπόρους, καθώς προβλέπει τη μείωση του περιθωρίου κέρδους σε 8,3% επί της λιανικής τιμής προ φόρων.enet.gr
Bookmark and Share