Ώρα να ξαναφέρουμε "το πιστόλι στο τραπέζι" κ.Πρωθυπουργέ.
Σε τελική ανάλυση μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δε θα είναι δυσάρεστη μόνο τη χώρα μας αλλά θα πλήξει καίρια και τις μεγαλύτερες Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες.Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι "σκληροί" της ΕΕ..
Πέντε κρίσιμες διεκδικήσεις θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 25 Μαρτίου ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η Ελλάδα θέλει και πασχίζει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση-πακέτο η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
● Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ της τρόικας.
● Χαμηλότερα επιτόκια από το 5,7% που δίνουμε για τα δάνεια που παίρνουμε.
● Επαναγορά στην τρέχουσα αξία ενός σημαντικού τμήματος του χρέους.
●Έκδοση ευρωομολόγου που θα χρηματοδοτήσει το περιβόητο ταμείο EFSF, μέσω του οποίου θα γίνει η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, και
● Επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Από τα παραπάνω πέντε σημεία τα πρώτα τέσσερα είναι εκείνα που πρέπει να ικανοποιηθούν οπωσδήποτε για να μπορέσει η χώρα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος και ταυτόχρονα να έχει βάσιμες ελπίδες αναπτυξιακής διεξόδου στην κρίση. To ελληνικό αίτημα συνεπικουρείται και από το ΔΝΤ, το οποίο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 25ης Μαρτίου, στην προχτεσινή έκθεσή του ανέφερε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές κινήσεις από την Ευρωζώνη, για να δοθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Μόνο η επιμήκυνση του χρέους 110 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια δεν αρκεί. Η επιμήκυνση μεγαλώνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, αλλά δεν εξασφαλίζει νέους πόρους.
160 δισ. για τα χρεολύσια
Στο διάστημα 2011-2015 μόνο για χρεολύσια η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περίπου 160 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους θα απαιτήσουν περισσότερα από 58 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση είναι άκρως πιεστική και βέβαια μετά από 10 μήνες εφαρμογής του μνημονίου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πέτυχε όσα αρχικά λέγονταν. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι βαθύτατη. Κλιμακώνεται δε έτι περαιτέρω, όσο το Δημόσιο συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για να καλύψει τα ελλείμματα.
Ας μη γελιόμαστε..Δεν φτάνουν τα χρήματα της τρόικας
Με βάση τα σενάρια που έχουν στη διάθεσή τους το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, η κατάσταση έχει ως εξής: Τα χρήματα της τρόικας (64 δισ. ευρώ) δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τη διετία 2011-2012.
Οι υπολογισμοί με βάση τους οποίους καταρτίστηκε το Μνημόνιο, είχαν ως βασικό σενάριο εργασίας την έξοδο της χώρας στις αγορές από τα μέσα του 2011. Τούτο φαίνεται ανέφικτο. Άρα, η αναχρηματοδότηση του χρέους (θα φτάσει τα 345 δισ. στο τέλος του 2011), θα απαιτήσει πρόσθετο δάνειο, με επώδυνους όρους, ανάλογους εκείνου των 110 δισ. ευρώ.
Το 2011, όπως εκτιμούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες όμως θα κληροδοτήσουν βραχυπρόθεσμο χρέος στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Το 2012 το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο με τα δάνεια της τρόικας που ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ. Το ίδιο έτος οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας θα φτάσουν τα 68 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια η χώρα θα πρέπει να δανειστεί το 2012 από τις αγορές περίπου 44 δισ. ευρώ, κάτι μάλλον ουτοπικό με βάση τα σημερινά δεδομένα και την πορεία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί, εάν στις 25 Μαρτίου δεν δοθεί μια συνολική βιώσιμη λύση...
Post Top Ad
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Μήπως είναι ώρα να σταματήσουμε τα παρακάλια προς την κ.Μέρκελ;